Магазин Дани

Привреда

Закон о дуалном образовању тема састанка у Ади

Бојан Николић | 22. јануар 2018. | 13:35 | Привреда

Закон о дуалном образовању тема састанка у Ади

Нови Закон о дуалном образовању који на снагу ступа наредне године, био је тема састанка представника Општине Ада,  Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе Севернобачког округа.

У фокусу новог Закона биће обострана корист, како за привреднике тако и за ученике који би кроз овај програм лакше дошли до запослења. Систем дуалног образовања биће заснован на позитивним примерима земаља западне Европе, које су успеле да привреди створе довољан број образовних кадрова и смање незапосленост.

„Наш циљ јесте да ускладимо оно што привреда жели и да младим људима обезбедимо запослење, да им помогнемо да остану овде, да раде и стварају своју будућност. На овом подручју проблем је „одлив мозгова“ а наш циљ је да дуалним образовањем то преупредимо јер сматрамо да је то само један од ефикасних начина.“ рекла је Ана Стојановић, руководилац клуба за дуално образовање ПКС

Пионири дуалног образовања у Србији налазе се на простору Регионалне привредне коморе Севернобачког округа. Суботица и Сента успешно су спровели програм према потребама привреде и многи ђаци су одмах по завршетку средње школе нашли посао, притом оставши у свом граду.

„Основна прича овог Закона јесте да послодавац има радника каквог треба а са друге стране да радник има сигуран посао и обезбеђено радно место још у току школовања. То је први ефекат и прва основна ствар. Друга основна ствар је социјални мотив да се задржавају људи у срединама где је миграција велика и која угрожава функционисање локалних самоуправа.“ објашњава Слободан Војиновић, председник ПКС-РПК Севернобачког округа

Општина Ада сусреће се са великим проблемом одлива становништва из економских разлога, а са друге стране привредници се сусрећу са проблемом недостатка радне снаге. Стога су се послодавци из ове општине окренули дуалном образовању, уз стипендирање  средњошколаца који су се одлучили да остану у Ади.

„Нека врста дуалног образовања се годинама уназад примењује у Ади и то на начин да фирме препознају потребу и да путем стипендије задржавају младе. Дакле стипендирање од стране фирми већ постоји и на тај начин обезбеђују себи радну снагу а све то у договору са средњим школама.“ изјавио је Зоран Драгин, заменик председника Општине Ада

Дуално образовање у Србији датира од 2013. године, када је 19 образовних профила уведено у овај систем наставе. У међувремену, број образовних профила је порастао на 36, а главна новина је  усвајање Закона о дуалном образовању који ће на снагу ступити у школској 2019/2020. години, чиме ће школство у Србији добити нову димензију.

 

Остале вести из ове категорије