Магазин Дани

Привреда

Закон о дуалном образовању тема састанка у Ади

Бојан Николић | 21. јануар 2018. | 14:35 | Привреда

Закон о дуалном образовању тема састанка у Ади

Нови Закон о дуалном образовању који на снагу ступа наредне године, био је тема састанка представника Опšтине Ада,  Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе Севернобачког округа.

У фокусу новог Закона биће обострана корист, како за привреднике тако и за ученике који би кроз овај програм лакšе доšли до запослења. Систем дуалног образовања биће заснован на позитивним примерима земаља западне Европе, које су успеле да привреди створе довољан број образовних кадрова и смање незапосленост.

„Наš циљ јесте да ускладимо оно šто привреда жели и да младим људима обезбедимо запослење, да им помогнемо да остану овде, да раде и стварају своју будућност. На овом подручју проблем је „одлив мозгова“ а наš циљ је да дуалним образовањем то преупредимо јер сматрамо да је то само један од ефикасних начина.“ рекла је Ана Стојановић, руководилац клуба за дуално образовање ПКС

Пионири дуалног образовања у Србији налазе се на простору Регионалне привредне коморе Севернобачког округа. Суботица и Сента успеšно су спровели програм према потребама привреде и многи ђаци су одмах по заврšетку средње šколе наšли посао, притом оставšи у свом граду.

„Основна прича овог Закона јесте да послодавац има радника каквог треба а са друге стране да радник има сигуран посао и обезбеђено радно место јоš у току šколовања. То је први ефекат и прва основна ствар. Друга основна ствар је социјални мотив да се задржавају људи у срединама где је миграција велика и која угрожава функционисање локалних самоуправа.“ објаšњава Слободан Војиновић, председник ПКС-РПК Севернобачког округа

Опšтина Ада сусреће се са великим проблемом одлива становниšтва из економских разлога, а са друге стране привредници се сусрећу са проблемом недостатка радне снаге. Стога су се послодавци из ове опšтине окренули дуалном образовању, уз стипендирање  средњоšколаца који су се одлучили да остану у Ади.

„Нека врста дуалног образовања се годинама уназад примењује у Ади и то на начин да фирме препознају потребу и да путем стипендије задржавају младе. Дакле стипендирање од стране фирми већ постоји и на тај начин обезбеђују себи радну снагу а све то у договору са средњим šколама.“ изјавио је Зоран Драгин, заменик председника Опšтине Ада

Дуално образовање у Србији датира од 2013. године, када је 19 образовних профила уведено у овај систем наставе. У међувремену, број образовних профила је порастао на 36, а главна новина је  усвајање Закона о дуалном образовању који ће на снагу ступити у šколској 2019/2020. години, чиме ће šколство у Србији добити нову димензију.

 

Остале вести из ове категорије