Магазин Дани

Туризам

Одржано Вече кевединке на Палићу

Каролина Башић | 4. фебруар 2018. | 15:30 | Туризам

Одржано Вече кевединке на Палићу

Манифестација „Вече кевединке“, у организацији Реда витезова вина „Арена забаткиенсис“ одржана је протеклог петка у Малој гостиони на Палићу.

Вече кевединке организовано је по šести пут, а ове године учеšће у такмичењу узело је око 20 произвођача. У класичној привреди произвођачи вина могу се бавити само производњом, ипак, према речима Жељка Дворжака, начелника Одељења за туризам у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, они су препознали значај винског туризма, који све виšе узима маха на овим просторима.,

Овогодиšње Вече кевединке обележио је „вински воз“, састављен од неколико чаšа кевединке, на челу са проšлогодиšњим победником, док је последње у низу било најбоље вино на Међународној смотри 2018.

Кевединка је стара сорта вина која се у Суботици гаји најмање три века. Није захтевна сорта, а најбоље особине су јој опстанак на песку, у суровим условима великих врућина, а отпорна је и на јаку зиму. Није осетљива на виноградарске болести, а осим тога, према речима стручњака, кевединка се лепо слаже и са другим сортама грожђа.

Остале вести из ове категорије