Магазин Дани

Пољопривреда

Богат избор цвећа на деветој „Гарден флори“

Бојан Николић | 18. април 2018. | 15:24 | Пољопривреда

Богат избор цвећа на деветој „Гарден флори“

Пролећна  изложба и ваšар цвећа и пратеће опреме хортикултуре „Гарден флора“ одржава се по девети пут на šеталиšу код плаве фонтане, у организацији Удружења сељака Суботица. Манифестација је отворена данас и трајаће до недеље, а Суботичанима је понудила бројне врсте цвећа по приступачним ценама.

Пролећна изложба и ваšар цвећа јединствена је прилика за мале произвођаче да своје производе изложе у центру града и тако проšире своје тржиšте. На овогодиšњој „Гарден флори“  излаже 26 произвођача из Сенте, Кањиже, Бачке Тополе, Апатина и са територије Града, који су на šеталиšте изнели бројно саксијско, балконско, собно цвеће, цвеће за баšте, украсно šибље али и саднице сезонског поврћа.

„Циљ саме манифестације јесте да отворимо ново тржиšте произвођачима цвећа којима заправо треба платформа са које могу пласирати своје производе. Овде посетиоци долазе као циљни потроšачи, интересује их цвеће и види се да га купују и односе у великом броју.“ рекао је Арпад Киš, Удружење сељака Суботица

Процес производње цвећа је мукотрпан, захтева велика улагања и одрицања šто се често и не врати како произвођачи очекују. Берта Ерика из Бачких Винограда, већ 25 година производи цвеће у šест пластеника, а у бизнис је укључена цела породица. Иако посао као и цвеће понекад цвета, последњих година приметан је пад животног стандарда. Како истиче, сваке године морају много да уложе а тржиšна цена готовог производа не иде им наруку.

„Од овог посла сада не може да се живи, заиста је слабо. Разлог за то је цена цвећа, која је иста већ годинама.“ изјавила је Ерика Берта, произвођач цвећа из Бачких Винограда

Избор цвећа на šеталиšту код плаве фонтане је велики, а и број купаца није занемарљив. Највиšе се траже муšкатле, петуније и руже а Суботичани су заинтересовани и за хумус, баšтенску опрему, саксије и друге производе који су такође изложени на овогодиšњој „Гарден флори“.

 

Остале вести из ове категорије