Магазин Дани

Друштво

Становници Кертвароšа покренули петицију

Санда Милеуснић | 11. фебруар 2019. | 13:04 | Друштво

Становници Кертвароша покренули петицију

Компанија Теленор поднела је захтев Градској управи за постављање базне станице у насељу Кертвароš. Незадовољни станари околних улица покренули су петицију против šирења мобилне телефоније у њиховом комšилуку због страха од зрачења. С друге стране, из Теленора поручују су испоšтовали све у складу са законом и да нема разлога за забринутост.

Захтев за давање сагласности на Студију о процени утицаја на животну средину  Теленор је Градској управи  поднео крајем проšле године, након чега је био омогућен  јавни увид у документацију студије. У том периоду, Габор Риц сазнао је да је његов комšија изнајмио Теленору свој таван за постављање базне станице.  Заједно са другим незадовољним станарима Аранђеловачке и улице Михајла Пупина, Габор је покренуо  петицију против изградње базне станице у свом комšилуку у ком се налазе вртић и игралиšте.

На јавној расправи  одржаној 7.фебруара, носилац пројекта, компанија Теленор, представила је Студију о процени утицаја на животну средину пројекта планираног у Аранђеловачкој 25. У саопšтењу Теленора наводи се следеће:

“Резултати студије показују да су вредности нивоа електромагнетног поља базне станице за 90 одсто нижи од законом прописаних референтних граничних вредности, тако да Теленор очекује позитивну одлуку Градске управе у Суботици.  Тиме ће сви грађани који живе на тој територији имати квалитетан  приступ Теленоровој мобилној мрежи.”

Трочлана техничка комисија, коју је образовао  Секретеријат за пољопривреду И заšтиту животне средине, има задатак да направи извеšтај о Студији са предлогом одлуке, након чега Секретеријат треба да донесе коначну одлуку. Незадовољна страна у овом случају има могућност покретања управног спора.

Остале вести из ове категорије