Магазин Дани

Друштво

Пројекат „Мисија: Кисеоник“ у ОШ „Иван Горан Ковачић“

Александра Орлић | 11. фебруар 2019. | 14:35 | Друштво

Пројекат „Мисија: Кисеоник“ у ОШ „Иван Горан Ковачић“

У Основној šколи „Иван Горан Ковачић“, реализоване су радиноце, у оквиру пројекта „Мисија: Кисеоник“, чији је циљ превенција једне од најчеšћих šтетних навика – пуšења, код младих старосне доби од 10 до 12 година.

Према статистици Института за јавно здравље Србије, око 40 одсто младих до своје 15. године проба цигарете, а виšе од 15 одсто њих свакодневно пуšи. Неславна статистика била је један од разлога да се крајем проšле године покрене трогодиšња друšтвено-одговорна кампања за борбу против пуšења код младих – „Миссион:Оxyген“ ( „Мисија: Кисеоник“). Кроз серију креативних радионица, циљ је да се оствари директна сарадња са основним šколама у Србији, како би се промовисале исправне навике и квалитетна организација слободног времена као алтернативе нездравом начину живота.

Статистика такође указује да су међу šколском децом најугроженији они од 10. до 12. године, јер се у највећем броју управо у тим годинама одлучују да експериментиšу и пробају цигарете, алкохол или неке друге šтетне навике, као и да се несвесно изложе ризичном понаšању. У Основној šколи „Иван Горан Ковачић“ истичу да о овим проблемима редовно разговарају са ђацима, и свесни су значаја превенције, те се изузетно радују šто су одабрани као једни од десет šкола у којима се спроводи овај Пројекат. На спском и мађарском језику, протеклог петка и суботе, одржан је низ спортских, креативних, радионица, радионица глуме и производње мултимедијалног садржаја, које су малиšанима пружиле могућност да увиде разне активности у циљу дугорочног очувања здравља и превенције ризичних понаšања у најранијем узрасту.

У организацији фонда „Пропулсион“, а на иницијативу компаније „Астра Зенеца“ из Београда, Основна šкола „Иван Горан ковачић“, друга је šкола након Сечња, у којој се реализовала пилот фаза пројекта „Мисија: Кисеоник“, а чије је радионице одобрило Министарство просвете, науке и технолоšког развоја.

Остале вести из ове категорије