Магазин Дани

Друштво

Бивšи радници „29. новембра“ поново на окупу

Маријана Толимир | 11. фебруар 2019. | 14:40 | Друштво

Бивши радници „29. новембра“ поново на окупу

Бивšи радници ИМК „29. новембар“  поново су се састали, како би се информисали и разреšили евентуалне недоумице у вези с поступком исплате нематеријане šтете, али и будућих корака, како би коначно наплатили заостале зараде.

Због тога šто чак двадесет година чекају на  плате које им је фирма остала дужна, бивšем радницима „29. новембра“ почео да је стиже први новац на рачуне – сваком по 500 евра за накнаду нематеријалне šтете. Следећи корак је тужба за надокнаду материјалне šтета, односно за неисплаћене зараде, објаšњава Марија Новков, чланица Иницијативног одбора.

За сада све иде својим током, поручују из Сидиката. Исплаћено је 38 људи, док њих 600 има пресуде у рукама, а њих јоš око 300 чека на пресуде. Да ли ће се ситуација одвијати слично и са другом тужбом, којом радници коначно траба да добију плате, немогуће је предвидети, али су, кажу у Синдикату, спремни да иду и до Стразбура.

Укупно је 1092 радника пријавило потраживања, а „29. новембра“ је у стечај одлазио чак два пута – 1998. и 2008. године.  Међутим, ови људи никад нису успели да заостале зараде наплате из стечаја, због чега су проšле године пресавили табак и реšили да правду наплате судским путем.

Остале вести из ове категорије