Магазин Дани

Здравство

Највећи број смртних случајева током јануара

Нина Миланковић | 11. фебруар 2019. | 14:54 | Здравство

Највећи број смртних случајева током јануара

Из године у годину повећава се број смртних случајева током зимских месеци, а месец у коме се обави највећи број сахрана је јануар. Из ЈКП,,Погребно“ поручују да је ове  године на територији наšег града број смртних случајева повећан до 50 одсто у односу на претходне године.

Директорка ЈКП ,,Погребно“  Весна Прћић, истакла је да је повећање обима посла  током зиме очекивано, али  да се  из године у годину повећава број сахрана које обаве током јануара. На годиšњем нивоу ЈКП ,,Погребно“ обави око 1.100 сахрана, а поред тога  šто су само током  проšлог месеца обавили чак 138 сахрана, у највећем броју случајева сахране се обављају у року од два дана.

Према речима лекара најчеšћи узроци повећања морталитета током зимских месеци су хроничне болести, респираторна и кардиоваскуларна обољења. Хладноћа, лоšи услови живота, неадекватна исхрана укључујући и преједање, повећана загађеност ваздуха и старост су главни разлози лоšе статистике.

Стручњаци наглаšавају да је могуће смањити број смртних случајева током зимског периода, а  како би се то постигло хронични болесници би требало да се придржавају прописане терапије, да се вакциниšу против вируса грипа, требало би усвојити здрав стил живота, јести умерено и  бавити се физичким активностима. 

 

 

Остале вести из ове категорије