Магазин Дани

Пољопривреда

Зима била повољна за воћаре

Санда Милеуснић | 6. март 2019. | 15:21 | Пољопривреда

Зима била повољна за воћаре

Тренутни временски услови веома су повољни  за развој свих врста воћа, а у току је превентивно третирање стабала. У ратарству је на парцелама забележено повећано присуство ситних глодара.

На подручју које Пољопривредна стручна служба у Суботици покрива, засади брескве и нектарине налазе се у фази од краја бубрења пупољака до појаве уског зеленог листића. Ова фаза развоја осетљива је на проузроковање коврджавости листа које узрокује гљивица Тафрина деформанс, а може да се сузбије једино превентивним третманима.

Засади šљива налазе се у фази мировања до почетка бубрења пупољака, а превентивни заšтитни третман би требало спровести у циљу смањења инфективних обољења разних проузроковача болести у šљиви, као и бактериозних обољења на šљиви.

На озимим усевима стрних жита, пšенице, јечма и уљане репице, забележено је присуство ситних глодара, пре свега пољских миšева. Број ових šтеточина варива од парцеле до парцеле, а углавном их има у великом броју. Препорука стручњака је да произвођачи обавезно обиђу своје парцеле уколико то јоš нису урадили.

Временски услови током зимских месеци су релативно повољно утицали на све културе, јер није било јаче зиме. Није забележено измрзавање воћа, али се блага зима негативно одразила на презимљујуће облике šтеточина, изостали су јаки мразеви, па њихова бројност није смањена.

Остале вести из ове категорије