Магазин Дани

Друштво

Жене живе и на селу

Маријана Толимир | 17. април 2019. | 10:14 | Друштво

Жене живе и на селу

Висока стопа незапослености, недовољна видљивост, ниске зараде и пензије, као и неадекватна здравствена жаšтита, главни су проблеми жена које живе на селу, поручено је на истоименој трибини, која је одржана у Новом Жеднику. Кампања има за циљ да најпре кроз разговор са самим женама из руралних средина, скрене пажњу целог друšтва да „жене живе и на селу“ и да завређују једнаку пажњу, подрšку и šансе, као и оне које живе у градовима.

Ангелина Вилос је жена која живи на селу – у Новом Жеднику. Власница је пољопривредног газдинства и мајка троје деце. Као предност живота у малој средини истиче управо лакšе васпитавање деце, међутим, мана је, како каже, то šто неколико пута недељно вози децу у град на ванšколске активности и тада мора да остави сав посао. А посао је, додаје, физички тежак и нема радно време.

Живот жена на селу често је тежи сложенији, него оних које живе у граду, наглаšава Загорка Панић, помоћница градоначелника Суботице, и додаје да је због тога важно да се повећа видљивост и обрати пажња на њих, како би се активирале и економски оснажиле. Она подсећа и на податак да је чак 50 одсто жена незапослено, као и на чињеницу да већина нема адекватну здравствену заšтиту

Осим економског оснаживања, важно је да се жене охрабре да учествују у превентивним здравственим прегледима, будући да се оне често касније јављају лекарима и дуже занемарују симптоме, него муšкарци, поручује председник Друšтва неуролога Србије.

Кампања „Жене живе и на селу“ спроводи се под покровитељством Председнице Народне скупšтине, Маје Гојковић, кроз серију трибина у осам села šиром Србије, а има за циљ оснаживање жена у руралним срединама, борбу против породичног насиља, као и подизања свести о здрављу.

Остале вести из ове категорије