Магазин Дани

Здравство

Обележен Међународни дан медицинских сестара

Александра Орлић | 13. мај 2019. | 13:52 | Здравство

Обележен Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара, 12. мај, представници опšте медицине, медицине рада и патронажа, испратили су акцијом бесплатних превентивних прегледа на Градском тргу, уз утисак да упркос бројним проблемима који прате један од најхуманијих позива – медицински техничари и сестре ипак обављају са максималном посвеšћеноšћу.

У Србији лиценцу медицинске сестре-техничара има око њих 65.000, од којих око 5.500 не може да нађе посао. Чак и када додју до запослења, услови рада су теšки, плате мале, а посла превиšе. Међутим, они који су изабрали овај животни позив, труде се да издрже свакодневне притиске и предано раде свој посао.

Међународни дан медицинских сестара, обележава се у знак сећања на дан када је рођена Флоренс Најтингел, болничарка и зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара. Целог живота борила се за унапређење професије, која је и до данас остала на незавидном нивоу.

Као допринос у обележавању Дана сестринства, у наšем граду се традиционално одржава акција превентивних прегледа, током које су суграђани били у могућности да провере холестерол, šећер у крви и крвни притисак, дељени су савети о здравим стиловима живота - исхрани, значају физичке активности, значају скрининга и превентивних прегледа, као и смернице о правилном развоју деце, превенцији болести зависности код деце. Представници Црвеног крста су едуковали грађанство о кардиопулмоналној реанимациј и правилном кориšћењу инхалационих пумпица, док су стоматолози делили савете о правилном одржавању оралне хигијене.

Остале вести из ове категорије