Магазин Дани

Здравство

У борби против меланома кључна рана дијагностика

Нина Миланковић | 14. мај 2019. | 12:00 | Здравство

У борби против меланома кључна рана дијагностика

У периоду од 2007. до 2012. просечно је од меланома оболевало  624, а у истом периоду, у просеку се годиšње регистровало 252 особе умрле од овог малигног обољења, подаци су Регистра за рак Републике Србије. У склопу акције „Еуромеланом 2019“ коју су јуче организовали дерматовенеролози šиром Европе наглаšено је да борба против рака коже почиње када се препознају и смање  ризици за настанак  ове болести, у чему кључну улогу имају превентивни прегледи и рана дијагностика. 

Наšа  суграђанка, Мелинда Бичкеи, обавила је први преглед младежа у животу. С обзиром на то да је пре петнаест година изгорела на сунцу, каже да је свесна ризика и да је веома задовољна прегледом који је био брз и безболан.

Према речима др Лауре Ласингер, превенција и рана дијагностика рака коже може спасити живот пацијентима.  Због тога се у наšој земљи сваке године у склопу кампање Еуромеланом нуди могућност бесплатних прегледа за рано откривање рака коже као и едукација грађана о значају  самопрегледа. 

Грађани  би самопрегледе коже требало да обаве једном месечно, а једном годиšње да потраже стручно миšљење и савет дерматовенеролога. Лекари напомињу да је кључно да пацијенти не одлажу преглед уколико примете промене на кожи, јер тиме смањују šансу за излечење.

Према стопи оболевања  Србија се налази у групи земаља са нижим ризиком оболевања, али се број оболелих повећао од 2005. до 2015. Године за 25 одсто, пре свега због неконтролисаног излагања УВ зрачењу. Европска кампања против рака  коже започела је 1999.године, а  у наšем граду бесплатне прегледе  могуће је обавити током целе недеље  у поликлиници „Медиц“.

Остале вести из ове категорије