Магазин Дани

Друштво

Која је судбина „пензионерске“ зграде?

Маријана Толимир | 23. мај 2019. | 12:59 | Друштво

Која је судбина „пензионерске“ зграде?

И док је већина зграда заšтићеног становања, намењена пензионерима који немају реšено стамбено питање, распродата деведесетих година, у Суботици је преостала једна. Међутим, већ двадесет година њен статус је недефинисан, а проблема је све виšе.

Марија Кујунджић је била подстанарка, све док се пре šест година није уселила у „пензионерску“ зграду. Кирија је овде знатно нижа, међутим, како је њена пензија веома мала, Марија и на прагу осме деценије – ради. Ипак, животом у згради на крају Радијалца веома је задовољна.

А зграда заšтићеног становања је управо намењена пензионерима попут Марије – онима са ниским примањима, који за радног века нису стекли свој кров над главом. Иако многи мисле да она припада суботичком Геронтолоšком центру, то није тако већ две деценије.

Све до 1997. године била је у систему социјалне заšтите и саставни део Геронтолоšког центра, када је власниšтво пренето на Фонд ПИО. И од тада њен статус лебди „ни на небу, ни на земљи“, јер иако није власник, за текуће одржавање објектац задужен је Геронтолоšки центар. Према речима директора установе, Ненада Иваниšевића, заједно са градом и Фондом Пио покуšава да се пронађе најбоље реšење.

У међувремену, проблеми су се овде нагомилали – станарима су кирије и режија веома високи, док је с друге стране  зуб времена учинио своје. Иако функционална, зграда сада захтева озбиљну и темељну реконструкцију.

Остале вести из ове категорије