Магазин Дани

Здравство

Мождани удар се може спречити

Нина Миланковић | 10. јун 2019. | 11:23 | Здравство

Мождани удар се може спречити

Дан борбе против можданог удара обележен је јуче, а лекари тим поводом поручују да је мождани удар први узрок скраћења животног века код жена, а други по реду код муšкараца. Током проšле године на територији наšег града умрло је укупно 210 особа, 93 муšкараца и 117 жена старости између 40 до преко 80 година.

Фактори ризика за настанак можданог удара могу бити наследни и средниски као šто су неправилна исхрана, пуšење, гојазност, стрес, повиšен крвни притисак, а често се деšава да настане као последица удружених фактора од којих је веома важан фактор и старост. Лекари истичу да је све већи број младих људи који доживе мождани удар као и да ова превентабилна  болест чеšће погађа жене.

Симптоми можданог удара могу бити јака до тада недоживљена главобоља,  слабост, утрнулост једне стране тела, сметње у говору и разумевању, губитак равнотеже и координације покрета, поремећај вида.  „Златни сати“ су период од првих неколико сати након  доживљеног можданог удара у којима је најважније болесника хоспитализовати, поставити дијагнозу и започети лечење, јер су тада највеће šансе да се пацијент опорави.

Најадекватнији лек против можданог удара је превенција, поручују лекари и наглаšавају да је здрав стил живота предуслов за очување здравља.

У Србији 25.000 људи годиšње доживи мождани удар од чега једна трећина оболелих не преживи, једна трећина преживи са трајним последицама, а само  једна трећина се опорави без икаквих последица и успева у потпуности да се врати нормалном животу.

Остале вести из ове категорије