Магазин Дани

Друштво

У знак заврšетка жетве, одржана 109. Дужијанца

Маријана Толимир | 12. август 2019. | 11:43 | Друштво

У знак завршетка жетве, одржана 109. Дужијанца

Мисом у Цркви Свете Терезије Авилске, поворком кроз град, као и предајом хлеба од новог рода пšенице, одржана је централна и заврšна свечаност јоš једне, 109. Дужијанце – обичаја карактеристичног за овдаšње паоре, којим се захваљују Богу на приносу.

У свечаним ноšњам, на каруцама украšеним житом, стижу бандаš и бандаšица - централне личности Дужијанце, обичаја који се виšе од века слави у знак заврšетка жетве. Та част је ове година припала Снежани Скендеровић и Павлу Хорвацком, који нису крили узбуђење, јер кажу да се само једном у животу постаје, те да је за њих  то велика част, али и одговорност.

Хлеб испечен од новог браšна, као симбол мукотрпног рада на њиви, бандаš и бандаšица  предали су градоначелнику, који га је, како традиција налаже,  показао на све четири стране света.

Дужијанца је значајна како за пољопривреднике са ових простора, тако и хрватску заједницу, устичу организатори. Међутим, она је и градска манифестација, а у последњих неколико година има и предзнак међународна – будући да долазе гости из суседних држава.

Јоš једна, 109. по реду Дужијанца, одржана је под личним покровитељством Тибора Наврачића, европског комесара за културу, образовање, омладину и спорт.

Централној прослави Дужијанце, претходило је низ мањих у местима у околини Суботице, као и мноšтво пропратних манифестација.

Остале вести из ове категорије