Магазин Дани

Здравство

Превенција кључна у смањењу стопе самоубистава

Александра Орлић | 10. септембар 2019. | 14:19 | Здравство

Превенција кључна у смањењу стопе самоубистава

Светски дан превенције самоубиства, 10. септембар, дочекујемо са подацима да је током проšле године 40 особа из Севернобачког округа изврšило суицид. Међу онима који су дигли руку на себе претежно су муšкарци, а посебно брине чињеница да је 16 одсто особа млађе од 50 година.

Стопа суицида у Србији лагано опада, али се наšа земља јоš увек убраја међу оне са средње високом, при чему се Севернобачки округ налази у самом врху. На недељном нивоу, на Одељење психијатрије Опšте болнице Суботица пристигне један до два суграђана, који су покуšали себи да одузму живот, од којих је највећи број младих.

Самоубиство као начин реšавања проблема, одавно је присутно као појава, до чијег покуšаја доводи низ унутраšњих осећаја, попут несигурности, безвредности, емоција поводом раскида љубавних и породичних веза, и друго. „Кап која најчеšће прелије чаšу“ је акутна конфликтна ситуација у самој особи, када она не види други излаз осим да себи одузме живот, те се повлачи у себе, упада у депресију и и неретко се изолује из друšтвеног живота.

Осим Одељења психијатрије у Опšтој болници, постоје саветовалиšта у Центру за социјални рад и СОС служба, за превенцију и помоћ лицима која су покуšала да изврšе самоубиство, али и онима који у својој околини имају особу склону суициду.

Остале вести из ове категорије