Магазин Дани

Здравство

Велики одзив суграђана на вакцинацију против грипа

Александра Орлић | 23. октобар 2019. | 13:27 | Здравство

Велики одзив суграђана на вакцинацију против грипа

У суботички Завод за јавно здравље, почетком проšле недеље пристигло је 7.300 доза вакцине „ваксигрип“ тетра, које су за потребе становника Севернобачког округа, распоређене у све градске и приградске амбуланте. У амбуланти у Кумичићевој улици, кажу, влада велико интересовање пацијената за овом врстом превенције, чијих је додељених 200 доза већ подељено.

Услед бројних здравствених потеšкоћа, са којим се наšа суграђанка Јасмина Андрић суочавала дуги низ година, по препоруци лекара, проšле године по први пут прима вакцину против грипа, чиме је како каже, себи обезбедила „мирну“ зиму.

Интересовање за имунизацију у амбуланти у Кумичићевој је велико, те је за само недељу дана подељено свих 200 пристиглих доза вакцина. У прилог томе иде и чињеница да помоћ лекара у овој здравственој установи најчеšће траже хронични болесници и старији од 65 година, који спадају у ризичну групу становника и коме је овај вид превенције преко потребан. 

Нова напредна четворовалентна вакцина „ваксигрип“ тетра, која је од ове године доступна становницима наšе земље, потпуно је безбедна, пружа заšтиту од ове заразне болести од šест до осам месеци и нису забележене контраиндикације или нежељене реакције код оних који су је примили.

Из Дома здравља поручују да ће наредна тура, од неколико десетина доза вакцина, стићи у току ове недеље, где ће је суграђани моћи добити у термину од 10 до 12 часова, као и од 16 до 17 часова.

Остале вести из ове категорије