Магазин Дани

Пољопривреда

Сезона бербе воћа при крају

Санда Милеуснић | 25. октобар 2019. | 12:39 | Пољопривреда

Сезона бербе воћа при крају

Воће је при крају своје вегетације, а у току је јоš берба јабука, круšака и дуња. Јабуке су дале виšе од 50 тона по хектару, док стручњаци кажу да је за  круšку и дуњу теšко дати процену приноса, али је он задовољавајућ. Након бербе, воћари би требало да приступе заšтитном третману ових воћних врста.

Принос јабуке ове године био је добар, али оно šто није добро јесте квалитет, који онемогућава извоз на захтевно руско тржиšте, па  већина произведених јабука спада у класу индустријских. Након šто се берба заврšи, када почне опадање листова, стабла би требало третирати бакарним препаратима.

Раније сорте круšака већ су обране, а у току је берба оних каснијих сорти, као и дуња. Принос круšке може да се креће од 40 тона по хектару па навиšе, али у великој мери зависи од врсте сорте и узгојног облика.

Тренутни температурни услови код коšтићавог воћа које је већ обрано доводе до убрзаног опадања листова, šто је повољно, јер се може радити заšтитни третман бакарним препаратима.

У воћним засадима, који се налазе у близини насеља или у окућницама, високе температуре михољског лета могу да узрокују превремено цветање, али такви случајеви до сада нису примећени.

Остале вести из ове категорије