Магазин Дани

Друштво

У Суботици теже до одузетог пољопривредног земљиšта

Маријана Толимир | 8. новембар 2019. | 11:05 | Друштво

У Суботици теже до одузетог пољопривредног земљишта

Половина пољопривредног земљиšта одузетог након Другог светског рата враћена је власницима, šто је далеко мање него у другим опšтинама и градовима, поручују из Удружења грађана за поврат одузете имовине за Суботицу са околином. Због тога истичу да нису задовољни брзином поступка реституције.

Од почетка реституције у Суботици је враћено 157 објеката, неšто виšе од пола хектара неиграђеног грађевинског земљиšта, 12 хектара šумског и 1778 хектара пољопривредног земљиšта, показују најновији подаци Агенције за реституцију.  Председник Удружења грађана за поврат одузете имовине, Милан Узелац, каже да је то недовољно, ако се узме у обзир да је у целој Србији враћено око 57.000 хектара пољопривредног земљиšта.

Пољопривредно земљиšте је управо оно šто се у наšем граду и околини највиšе потражује, међутим, према миšљењу Узелца, поступак знатно отежава то šто овде није било комасације.

Обеšтећење за имовину која не може да се врати у натури, а које је требало да почне 2018, па је померено за 2019. годину, поново је померено, и то за 2021. годину, а држава је у те сврхе планирала 2,5 милијарде евра, међутим, према процени наšег саговорника за тако неšто ће бити потребно јоš око 13 милијарди.

Остале вести из ове категорије