Магазин Дани

Друштво

Обележен некадаšњи Дан републике

Александра Орлић | 29. новембар 2019. | 16:22 | Друштво

Обележен некадашњи Дан републике

Најзначајнији и највећи празник некадаšње Југославије, 29. новембар – Дан републике, делегације Удружења грађана Покрет ИВ Мини Југославије, Центра Тито, Друšтва за истину о НОБ и Југославији, обележиле су полагањем венца на споменик Јосипу Брозу Титу, који је постављен на простору ИВ Мини Југославије.

Да је Југославија опстала, данас би се славио 75. по реду Дан републике. Уместо тога, од велике државе остала су само сећања.

Иако се тада величала Комунистичка партија Југославије, овај датум данас се везује за сећање на заједниšтво и бескласно друšтво, на „Братство и јединство“, о којим суграђанин Драгутина Филиповић, прича са сетом у грудима.

По речима Миклоšа Олајоšа Нађа из Центра Тито, врло је важно сећати се бивšе републике, јер југословенска идеологија може бити корисна као синоним за сарадњу и повезивање данаšњег и будућег друšтва.

Виšе од деценије након распада СФРЈ, Дан Републике остао је званични празник у Савезној Републици Југославији све до 14. новембра 2002 године, када је укинут одлуком Већа грађана Савезне скупšтине.

Остале вести из ове категорије