Током летњег периода контрола намирница у расхладним витринама на пијацама додатно је појачана, тако да купци безбедно могу да пазаре, кажу из ЈКП „Суботичке пијаце”. Осим регулације температуре у расхладним витринама, контролише се и хигијена.
Лако кварљиве намирнице животињског порекла на пијаци обавезно се чувају у расхладним витринама, а осим тих производа, купци пазаре и воће и поврће. Како поједини кажу, без обзира на високе температуре и врсту намирница, сматрају да је куповина безбедна.
– Узимам, фришко је, проверено. Имам једну жену код које узимам, само код ње – каже једна суграђанка, док друга истиче – На пијаци нисам куповала, или сам имала своје или узимам у месари шта ми треба.
Све расхладне витирине се на сигнал било каквог евентуалног квара уредно прегледају и по потреби сервисирају. Све раде на прописаном режиму хлађења, на температурама од плус два до плус четири, за продају лако кварљивих намирница попут живинског меса, млека, млечних производа и слично, објашњава испред ЈКП „Суботичке пијаце”, Саво Дувњак.
– Закупци локала имају своје режиме контроле и подлежу контролама других надлежних органа, а оно што ми још додатно радимо током лета је појачана дезинсекција и дератизација. То радимо по програму пословања, а дезинсекцију током лета појачавамо и радимо је по потреби у просеку сваке три до четири недеље, а некада и чешће како би се храна продавала што је могуће безбедније.
До сада није било проблема, а екипа закупаца која користи расхладне витрине ради већ дуго, и имају искуства, те у ЈКП „Суботичке пијаце” верују а ће и ове године лето проћи без икаквих проблема.
Појачана контрола намирница током лета на пијацама
