Протеклог викенда одржан је 16. по реду Фестивал младе ракије у Љутову. „Ракијада” је окупила рекордан број посетилаца, а учествовало је 25 излагача.
Добро расположење, и зна се, добра ракија нису изостали ни ове године, те су на познатој манифестацији сви посетиоци осим у добром пићу, уживали и у доброј музици, али и гурманским специјалитетима. По броју посетилаца овогодишња „Ракијада” је рекордна, а осим из околине, гости су долазили како из других делова Србије, тако и из земаља региона. У једном се слажу, а то је да је добра атмосфера оно што карактерише овај догађај.
Како истичу учесници такмичења, ово је одличан начин да се провери квалитет, али и прилика да се прикажу производи.
-На оваквом Фестивалу уз стручњаке можемо добити реалну оцену онога што смо направили, испратити квалитет из године у годину – каже учесник Фестивала младе ракије, Марјан Копиловић.
-Што се тиче ракија то су шљива, дуња, бресква, кајсија, виљамовка, правимо и ликере и вина. Највећи изазов је направити ракију виљамовку, па кајсију. Значајно је да учествујем, да видим где сам, због квалитета, продаје – додаје Марин Скендеровић.
Пристигло је преко 200 узорака младе ракије. По први пут, а након пар година, било је и око 30 ликера разних врста, од руже, лимуна, шаргарепе… Било је 25 излагача који су учествовали на такмичењу, као и оних са аутентичним производима, кажу организатори. Кајсија је оцењена највишом оценом стручног жирија.
-Кајсија је била лоша на почетку због мраза, временских прилика… На крају се испоставило да смо имали највише узорака кајсије 52, после шљива са 42. Кајсија је показала да је у самом врху квалитета, после виљамовка, дуња, мислим да су генерално кајсије доминирале и добиле највећу оцену што се тога тиче- каже организатор Фестивала младе ракије, Саша Копиловић.
Уз добру ракију, нудила се и добра храна, па тако ни овога пута нису изостали укусни чварци „Чварак мафије”. С обзиром да је ово Фестивал младе ракије, чварци су неизоставан део, истиче Мирко Паства, члан петочлане групе.
-Ови чварци праве се на домаћи начин, обични котлови, катланке, обични људи праве на домаћи начин. Ми смо ту од петка припремали све, па да можемо и ми да обиђемо.
Победник за ракију од кајсије је Милан Козомора из Новог Сада, док је Ален Гобичак освојио злато за џин, Гојко Хајдуковић за лозу. Дестилерија “Пуре фруит” победила је у категорији шљиве и дуње, најбоља јабука је била ракија Ивана Копиловића, виљамовка Марјана Копиловића, крушка Немање Марчо, а вишњевача Саше Копиловића.