Са циљем да најмлађе науче здравим навикама у исхрани, које у каснијој животној доби могу да спрече настанак бројних хроничних обољења, Удружење за борбу против шећерне болести организовало је радионицу за предшколце под називом „Воће и поврће за сваког ко хоће“.
Деца из два суботичка вртића, „Палчица“ и „Веверица“, њих око осамдесеторо, заједно са својим васпитачицама на радионици су правили воћну салату. Малишани су нам рекли да воле воће и да га једу зато што је здраво и има пуно витамина.
„Волим грожђе, наранџу, мандарине, банане“ – каже петогодишња Саша, док седмогодишња Лена додаје да је важно да једемо воће да не бисмо били болесни.
Из Удружења за борбу против шећерне болести истичу да је приметно да већина деце воли воће, али да са друге стране поврће ређе бирају.
„Воће се често користи уместо слаткиша код куће, такође често добијају и у вртићу, тако да је то њима у оквиру свакодневице. Свакако би требало мало порадити и на повећаном уносу поврћа, препорука је да свакодневно имамо пет порција поврћа и воћа, а у стварности то обично буду три до четири порције“ – појашњава председница Удружења, Хајналка Пожар.
Конзумирање прерађене хране богате шећером утиче на повећану појаву дијабетеса, који данас има све већи број деце. Свако треће дете је гојазно, а приметно је да имају и повишен притисак и болести штитне жлезде, упозорава Хајналка.
„Тако да већ у том узрасту су приметне последице које су се некада јављале након педесете године. Старосна граница се све више приближава и млађем узрасту и велики број има проблем и са штитном жлездом и са инсулинском резистенцијом, можемо рећи да је у основи сва та прерађена храна, адитиви и неправилан стил живота узрочник.“
Радионица је део пројекта „Једимо више воћа и поврћа“, који се спроводи са циљем да се деца упознају са значајем разноврсне исхране и конзумације биљака, те да их се подстакне да чешће бирају воће и поврће уместо грицкалица и слаткиша.