Редакција Дани | 1. октобар 2024. | 11:51 | Пољопривреда
У организацији новобечејског Удружења воћара и виноградара „Боеми“ одржан је 12. по реду Сусрет виноградара Војводине у Завичајном музеју „Главашева кућа“. Догађај је окупио произвођаче из 10 удружења и 4 реда витезова вина, а увеличали су га чланови Културно-уметничког друштва „Бећарац“ својим наступом и чланице удружења жена из Новог Бечеја и Кумана традиционалним банатским колачима и ручним радовима: Тај дан искористимо да поделимо искуства која до сада имамо и оно што се догађало у току године, али и да се дружимо. Ова година била је релиативно добра, суша је однела свој данак, али у квалитету ћемо добити. Обишао сам пуно винограда чији су власници чланови нашег удружења, они који су имали наводњавање су доста добро прошли, али није исто ни наводњавање кад је оваква жега и оно када пада киша, па има влаге и у ваздуху и температура опадне. Дакле, количина ће бити мања, али ће бити квалитетније и одржавање је било лакше јер у већем делу године није било болести које обично бивају кад је влажно време, каже Милан Станаћев, председник Удружења воћара и виноградара „Боеми“.
Високе температуре утицале су и на прераду грожђа, али је уз ранију бербу и одговарајуће мере могуће сачувати добар квалитет, кажу виноградари: Прерада, иначе, захтева ниске температуре од 15 степени, до 20 за црвено вино. Многи нису успели да обезбеде те услове, па је сада питање шта ће бити крајњи резултат, да ли ће вино задржати своје мирисне карактеристике, арому и тако даље, што иначе испари при преради на високим темепратурама. Конкретно, наше удружење из Иђоша је купило грожђе у Хоргошу и прераду смо почели кад су почеле кише и када је пала температура, па мислим да ће бити добро, нада се Бранислав Бројчин из Удружења виноградара и винара „Шасла“ из Иђоша.
Заједничко је мишљење њих и нас да је била једна тешка година, сушна и проблематична за вино, али, ево, ми са Суботичко-хоргошке пешчаре где доминира песак као подлога, што је неуобичајено за ове пределе, да ће бити добро и квалитетно вино, род је мањи, али ће вино бити са више шећера, пријатније и укусније вино. То су закључци донешени на основу великог броја узорака који су недавно представљени на две винске манифестације, у Хајдукову и на Палићу, сложио се Александар Токовиц из Реда витезова вина „Арена забаткиенсис“ из Суботице.
Након програма у музеју „Главашева кућа“, где су своја вина представили и локални произвођачи, дружење је настављено у сали хостела „Стара врањевачка општина“.
Суботички пољоприведници поново протестују
Маријана Толимир | 30. 9. 2024.
Око педесет трактора и седамдесет пољопривредника блокирали су на два сата „ипсилон“...
Одржан Дан поља у Бајмоку – у фокусу механизација
Санела Симеуновић | 24. 9. 2024.
Савез за Регенеративну пољопривреду Србије организовао је Дан поља у Бајмоку. Посебан фокус...
Таванкутске јабуке подбациле – лош род и квалитет
Маријана Толимир | 10. 9. 2024.
Берба јабука ове године поранила је за око три недеље, па уместо да се сада тек припремају,...
Воће слабије родило ове године
Санда Милеуснић Николић | 23. 8. 2024.
Сезона брања воћа увелико је у току, брескве и крушке су при крају, а произвођачима остају...
Град расписао неколико јавних позива за пољопривредне произвођаче
Санда Милеуснић Николић | 16. 8. 2024.
Тренутно је актуелно неколико јавних позива из области пољопривреде, па произвођачи могу да се...
Жетва полако кренула, приноси не обећавају
Санда Милеуснић Николић | 15. 8. 2024.
Жетва сунцокрета је ове године уранила, па је на појединим парцелама већ почело убирање и то...