Магазин Дани

Здравство

Тестирање меса је једина заштита од трихинелозе

Санела Симеуновић | 23. децембар 2024. | 11:19 | Здравство

Тестирање меса је једина заштита од трихинелозе

Сезона свињокоља, али и славља на којима се конзумира месо, увелико је у току. Тим поводом стручњаци подсећају суграђане да је веома важно редовно контролисати месо, а пре конзумације проверити да ли је месо испитано. Разлог за то је трихинелоза, заразно обољење које настаје након конзумације намирнице животињског порекла која је инфицирана ларвама овог паразита, а потенцијално може бити и смртоносно по човека.

Трихинелоза је зооноза, преноси се са животиње на човека и то када човек поједе заражено свињско месо које није довољно термички обрађено. Због тога, свака свиња која се коље мора да буде прегледана, апелују стручњаци. Из тог разлога и наш суграђанин Немања Сувајац сваке године доноси месо на проверу.

-Сваке године око празника, доносим месо на анализу. Свестан сам да је то јако важно за здравље мојих укућана.

Уколико је неко заражен, симптоми су првих неколико дана слични симптомима обичне прехладе, попут температуре, главобоље, дијареје, малаксалости, брзог умарања, објашњава ветеринар, др Марио Тиквицки. У последњих пар година у нашој амбуланти није било случајева заражених свиња трихинелом, ипак тестирање је неопходно, истиче саговорник. Такође, веома је важно одакле се узима узорак, јер понекада свиња може бити заражена, али да узорак са одређеног дела тела животиње то не показује.

-Њена ларва се може дијагностификовати пост мортем, дакле након клања и постоје две методе провере. Приликом клања потребно је узети узорак дијафрагме, тамо је присуство ларве, уколико је свиња заражена, загарантовано.

Трихинела се преноси на свињу тако што она поједе зараженог пацова, објашњава др Тиквицки, те се апелује на све који држе свиње, да редовно раде дератизацију и заштиту објеката.

Остале вести из ове категорије