Магазин Дани

Друштво

Шта се купује за празничну трпезу?

Санела Симеуновић | 24. децембар 2024. | 11:28 | Друштво

Шта се купује за празничну трпезу?

Поводом припрема за Бадње вече и Божић, а које прослављају верници католичке вероисповести, на пијаци се највише продају риба, а потом и коштуњаво и суво воће.

Многи суграђани у последњи час су обавили куповину намирница које припремају за Бадње вече и Божић. Како истичу цене јесу нешто више, али се ипак на припреми празничне трпезе не штеди. Мед, пасуљ и риба чине неизоставан део вечерашње трпезе.

-Правимо супу од пасуља, јабуке и ораси са медом, па иде печена риба. Можда мало компота и то је наш обичај – каже једна наша суграђанка, док друга додаје – За Бадње вече се прави посни пасуљ са маслом, тесто са маком, тесто са сиром, губа, риба и то са маслом.

Продаја коштуњавог и сувог воћа, мака, пасуља иде добро, но ипак се купује мање у односу на некада, каже продавац на пијаци, Иштван Јо. Највише се купује мак и ораси.

-Највише иде мак, иду ораси, лешници, бадеми, мало и шљиве. Цене су од 900, 1.000 до 1.300 динара за орасе, лешници су 1.200, мак је 720, шљиве су 500 динара, а цена за пасуљ се креће од 200 до 350 динара за пола киле.

Када је у питању куповина рибе, за килограм шарана потребно је издвојити око 690 динара, за толстолобик 500 динара, док филет сома кошта 750 динара, а смуђ 1.400 и ослић 650 динара по килограму.

Остале вести из ове категорије