Магазин Дани

Пољопривреда

Због белог лука Лука Кујунджић остаје на селу

Санда Милеуснић Николић | 25. новембар 2021. | 13:19 | Пољопривреда

Због белог лука Лука Кујунджић остаје на селу

Када се споје младост, идеја и воља, али и породична традиција настаје нешто сасвим ново и неубичајено. Наша екипа посетила је салаш Кујунджића и деветнаестогодишњег Луку који је покренуо свој бизнис – прави производе од белог лука и како каже од села не бежи, већ планира да остане и развија посао.

Деветнаестогодишњи Лука Кујунджић пркоси клишеу да млади беже од рада и села. Управо супротно, по завршетку гимназије одлучио је да се опроба у предузетничким водама, одувек је хтео да буде сам свој газда и тако је спојио лепо и корисно. Његова породица последњих неколико година бави се узгојем белог лука, а он је започео његову прераду. Тако су настали уље и мед од белог лука и песто од белог лука.

Бели лук је и ове године посађен на осам ари дединог и бакиног салаша. Саде га ручно, кажу тако је боље, а ни коров не прскају, већ окопавају. Лукин деда Иван каже да га подржавају и помажу колико могу.

Све производе и сами користе, и кажу да су добри за имунитет. Са продајом су кренули од септембра, прво преко познаника и родбине, па путем фејсбука. Лука вели да је задовољан, људи добро реагују, а он планира да посао даље развије и да живи од њега.

У међувремену је уписао и економију како би се и професионално усавршио, а и за посао са белим луком има прегршт идеја које чекају на реализацију.

Остале вести из ове категорије