Магазин Дани

Хроника

Суботички пензионери жртве превара телепродаваца

Маријана Толимир | 19. април 2023. | 11:33 | Хроника

Суботички пензионери жртве превара телепродаваца

Канцеларија локалног омбудсмана током прошле године имала је 37 случајева из области заштите права потрошача, од чега су више од половине били преварени пензионери који су пазарили производ телефонски, али им приликом куповине није била речена права цена. Из Канцеларије апелују на све који купују на даљину да обрате пажњу на то да приликом доставе добију и уговор који им омогућава да у законском року одустану од куповине.

Фиксни телефон звони, најчешће у поподневним часовима када је неко сигурно код куће. Љубазан глас с друге стране жице нуди разна „помагала“ уз која ће вам живот бити бољи – специјалан јастук, ћебе, јорган...Тако је било и у случају мајке Небојше Ивичића која је, како вели, пристала да купи неко топло ћебе по папреној цени. На срећу, он је био код куће да спречи куповину.

Да су управо пензионери најчешће жртве превара телепродаје потврђује и број оних који су се због прескупог производа обратили Канцеларији локалног омбудсмана – само током прошле године њих више од двадесет. По речима заменице, Маје Тоскић, оштећеним пензионерима путем телефона била је понуђена једна цена, док би на уговору стајала и десет пута виша, чак и 90.000 динара. Даље би се најчешће испостављало да трговци углавном нису испоштовали законску процедуру.

У овим случајевима, канцеларија локалног омбудсмана је слала упозорења трговцима, како би се штетни уговори раскинули, односно вратио новац уколико је нека рата уплаћена, а у поједниним случајевима било је неопходно да се укључи и тржишна инспекција, напомиње Тоскић.

Заменица локалног омбудсмана саветује све грађане да буду веома обазриви када нешто купују на даљину и да се добро информишу о продавцу, као и да када им стигне производ уз њега обавезно морају да добију купопродајни уговор и одустанак од уговора, како би могли да одустану од куповине у законском року од 14 дана, али и да добро провере цену, како не би дошли у ситуацију да буду преварени.

Остале вести из ове категорије