Магазин Дани

Привреда

Пијаце губе битку против трговинских ланаца, али не и рат

Маријана Толимир | 26. мај 2023. | 10:18 | Привреда

Пијаце губе битку против трговинских ланаца, али не и рат

Велики трговински ланци који отварају маркете на сваком ћошчку, промене навика купаца, али и старосна структура оних који пазаре и продају на пијацама немоновно је с годинама довела до пада промета на суботичким пијацама. Ипак, из надлежног предузећа очекују да ће пијачна делатност опстати упркос томе, јер верују да будућност лежи у пољопривредним произвођачима који продају сопствене производе и којима трговине нису конкуренција.

Несумњиво је да пијаце већ годинама губе битку против трговинских ланаца. Купаца је све мање, празних тезги све више, а то се можда најбоље види на највећој пијаци у Суботици. Народа има, али је то далеко од гужве која се очекује на пијачни дан. Куповне навике Суботичана са којима смо разговарали су различите: док једни не одустају од пијаце, други радије пазаре у хипермаркетима, јер су кажу и цене тамо често повољније.

Да промет слаби потврђује нам и један од продаваца, Иштван Јо, који већ 18 година држи тезгу на Млечној пијаци. Сматра и да је проблем у слабијој куповној моћи.

Иштваново мишљење дели чак 74 посто закупаца у „Суботичким пијацама“ које су прошлог месеца анкетирали. Упркос томе, више од половине, њих 58 посто, пословало је задовољавајуће, наводи Саво Дувњак из овог предузећа. Ипак, десет посто тврди да нема конкуренцију, јер пијаце нуде домаће производе или сезонско воће и поврће са сопствених поседа и управо у њима лежи опстанак пијачне делатности, верују надлежни.

Иако су цене закупа пијачних тезги од 1. фебруара отишле горе за 10 посто, то није довело до пада броја закупаца, истиче наш саговорник. Наводи и да цене нису мењане девет година и да је корекција била минимална.

Остале вести из ове категорије