Магазин Дани

Пољопривреда

На јесен почетак градње објекта за сакупљање животињских лешева

Санда Милеуснић Николић | 25. јул 2023. | 10:08 | Пољопривреда

На јесен почетак градње објекта за сакупљање животињских лешева

До почетка градње објекта за сакупљање животињских остатака Суботицу дели још свега неколико корака. Јавна набавка којом је изабран извођач радова је окончана, а након што се изради пројекат за извођење изградња може да почне. Из локалне самоуправе очекују да ће то бити на јесен, те да ћемо до краја следеће године добити објекат који задовољава све европске стандарде.

Старо сточно гробље и јаме гробнице које нису задовољавале стандарде одлагања споредних животињских остатака иду у прошлост. Прелазно решење пре изградње објекта за ту намену су контејнери из којих ће фирма „Енерго Зелена“ одвозити лешеве, истиче чланица Градског већа за пољопривреду Хајналка Богнар Пастор.

„Управа за ветерину је препознала важност нешкодљивог уклањања лешева, и зато је „Енерго Зелена“ почела да ради по свим европским стандардима, они су једини у земљи који поседују ту дозволу и они су државна фирма. Управа за ветерину је такође натерала локалне самоуправе да размишљају у том правцу како сакупити животињске лешеве и како их транспортовати до „Енерго Зелене“,а ми смо били једна од прве три локалне самоуправе које су добиле паре за ову намену.“

Јавном набавком са извођачем, компанијом „Јаворник“ предвиђено је да ће објекат коштати 47 милона динара, од чега је 20 обезбеђено овогодишњим буджетом града, а преосталих 27 ће бити издвојено следеће године. Рок за изградњу је две године, али се очекује да ће бити готов и много раније, а тренутно се чека израда пројекта за извођење.

„Имамо обећање да ће у току овог или почетком следећег то бити готово и онда можемо да приступимо припремама за изградњу. Оно што још треба да обезбедимо је надзор, и решавање тога је у току, али не можемо без овог пројекта и морамо да обезбедимо и заштиту на раду током градње. Надам се да ће на јесен започети радови.“

Након што се старо сточно гробље коначно затвори и са радом почне нови систем одлагања животињских лешева на ред ће доћи и едукација грађана, те подизање свести, додаје саговорница.

Остале вести из ове категорије