Магазин Дани

Здравство

Борба против хепатитиса Б вакцином, против хепатитиса Ц –тестирањем и терапијом

Маријана Толимир | 28. јул 2023. | 11:21 | Здравство

Борба против хепатитиса Б вакцином, против хепатитиса Ц –тестирањем и терапијом

У погледу вируса хепатитиса Б и Ц епидемиолошка ситуација у Севернобачком округу је већ годинама стабилна – прошле године откривено је два случаја инфекције типом Б, док је у првих шест месеци ове године откривено такође два случаја. То су подаци с којима дочекујемо Светски дан борбе против вирусних хепатитиса.

Вирусни хепатитиси предстваљају значајан јавно здравствени проблем и то типови Б и Ц који се преносе путем крви, сексуалним контактом и с мајке на дете, објашњавају епидемиолози. Ипак, због превентивних мера, очекује се да ће њихов значај већ 2030. године бити далеко мањи. За тип Б постојио вакцина која се примењује у свету још од 1981. године, а у Србији је обавезна од 2005. Године, док је код типа Ц битна терапија и откривање на време.

„Значи већ имамо 18 генерација деце која су вакцинисана против хепатитиса Б и сматра се да свако ко је примио три дозе ове вакцине неће бити инфициран током свог живота. Стратегија борбе против хепатитиса Ц је нешто другачија, будући да још увек не постоји вакцина, али имамо одличну терапију која доводи у око 98, 99 посто случајева до излечења, у зависности у ком стадијуму инфекције је пацијент,“ објашњава епидемиолог др Небојша Бохуцки.

Дијагностика код ових типова хепатитиса је веома комплесна, будући да особа може да буде инфицирана годинама, па и деценијама а да нема клиничку слику, али да вирус преноси даље, због чега су скрининзи, односно тестирање веома важни, истиче епидемиолог.

„Значи да бисмо уопште знали да ли смо позитивни или нисмо треба да подвргнемо тестирању, јер када већ настане симптоматологија, која је веома неспецифична, може да буде малаксалост, главобоље, губитак тежине, то често не побуђује сумњу на ове болести. Међутим, када настане иктерус, односно жутило коже, пре свега беоњача, тада је већ и лаику јасно да је везнао нешто за јетру и тада се јављамо лекару. Међутим, нема потребе да чекамо узнапредовали стадијум, него треба благовремено да се подвргнемо тестирању на вирусе,“ поручује др Бохуцки.

Када су у питању хепатитиси А и Е они су познати и као вируси „прљавих руку“ и изазивају акутне инфекције, због чега је њхов значај далеко мањи, прецизира наш саговорник. Најзначајнија превентивна активност је прање руку, нарочито после тоалета и правилна обрада животињских намирница, јер хепатитс Е може да се нађе у појединим животињама.

Остале вести из ове категорије