Магазин Дани

Пољопривреда

Случајеви афричке куге свиња нису забележени у Севернобачком округу

Санела Симеуновић | 7. август 2023. | 07:49 | Пољопривреда

Случајеви афричке куге свиња нису забележени у Севернобачком округу

Случајеви афричке куге свиња још увек нису забележени у Севернобачком округу кажу надлежни. С обзиром на ситуацију у нашој земљи и региону која је неповољна, препоручују се појачане биосигурносне мере код свих узгајивача.

С обзиром на ситуацију, ветеринарска служба обавља активне и пасивне надзоре над свињама, како би се у тренутку када и ако то буде неопходно адекватно реаговало. Ово је искључиво болест домаћих и дивљих свиња и нема утицаја на здравље човека. Најчешће се преноси контактом са зараженим животињама, пре свега дивљим животињама, због чега се апелује на затварање свиња, те да се ограничи максимално приступ животињама.

-Зато ми апелујемо на држаоце свиња да затворе своје свиње у објекте, да појачају биосигурносне мере на својим фармама, дезинфекцију, да ограниче максимално приступ свињама свим људима који не требају да улазе у те објекте. Да воде пажњу о свим возилима, опреми коју користе за манипулацију са свињама и да свиње буду обележене, јер једино обележене свиње добијају накнаду од државе за еутаназију и да воде рачуна о набавци својих свиња- објашњава сарадник за епизоотиологију Ветеринарски специјалистички институт „Суботица”, Синиша Филиповић.

Најчешће власник свиња које су заражене то увиди када већ дође до угинућа животиње, али уколико дође до неких промена здравственог стања, треба да контактирају ветеринара како би се предузели даљи неопходни кораци и да се установи да ли постоји сумња на болест или не.

-Ако се појаве било какви проблеми на фармама и објектима где се држе свиње, власници би требало да контакритају свог ветеринара, који би требало да изађе на терен и да установи да ли постоји сумња на болсет. У складу са тиме ће обавестити инспекторе и надлежну епизоотиолошку службу која ће изаћи на терен да узме узорке и види о чему се ради-

Вакцина још увек не постоји, а све свиње које су заражене се на хумани начин уклањају.

Остале вести из ове категорије