Магазин Дани

Политика

Расправа због задуживања „Паркинга“

Маријана Толимир | 7. септембар 2023. | 10:45 | Политика

Расправа због задуживања „Паркинга“

Задуживање Јавног комуналног предузећа „Паркинг“ од 6,5 милиона динара изазвало је полемику међу одборницама власти и опозиције.

Да ли у време високих каматних стопа код пословних банака јавна предузећа треба да се задужују за капиталне инвестиције? Из редова Покрета грађанске Суботице сматрају да не и да је „Паркинг“ могао самостално, из сопствених средстава да купи ново возило.

„Када су каматне стопе изузетно високе онда треба смањити задуживање јавних предузећа јер ануитети драстично расту с повећањем каматних стопа. Али то има везе с руковођењем предузећа, значи са менаджментом, са планирањем и начином на који се води предузеће,“ поручио је Мирослав Милојевић, председник одборничке групе Покрет грађанске Суботице.

На критике опозиције одговорио је директор „Паркинга“ Милорад Слијепчевић који је појаснио да је реч о вишенаменском теретном возилу за потребе града које ће да замени дотрајало. Он је подсетио да је ово предузеће у последњих 12 година у плусу и да иако располажу сопственим средствима, веће инвестиције се никад не раде из текућих средстава, попут управо занављања возног парка.

„Што се тиче задуживања у овом моменту, ми заиста не можемо гледаи у куглу да ли је моменат прави лили није. Ако је возило старо 17 година и ако одржавање тог возила кошта колико кошта, онда шта добијамо. Да пресипамо из шупљег у празно, ја ту не видим неку сврху,“ објаснио је Слијепчевић.

На то се надовезао и председник одобрничке групе „Александар Вучић-за нашу децу“ Вељко Војнић који је навео да се јавна предузећа задужују онда када за тим имају потребу

„Јавна предузећа се задужују онда када морају. Добра је ситуација да свако које жели да се задужи мора да пита Скупштину града, дакле ни један директор не може да донесе такву одлуку самостално,“ рекао је Војнић.

Осим сагласности на задуживање „Паркинга“, одборници су данас усвојили и Одлуку о мрежи вртића, Одлуку о изради Плана детаљне регулације за насеље Чантавир, док је изменом Одлуке о буджетском фонду за подстицање младих талената издвојено више новца за ђаке и студенте у Суботици.

Остале вести из ове категорије