Магазин Дани

Друштво

Студентски дом добио соларну електрану

Санда Милеуснић Николић | 13. септембар 2023. | 11:21 | Друштво

Студентски дом добио соларну електрану

Нову академску годину Студентски центар Суботица дочекује спреман и са повећаном енергетском ефикасношћу објеката. На крову Дома „Иво Лола Рибар“ постављена је соларна електрана капацитета 70 киловата, чија је вредност близу 24 милиона динара које је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Соларна електрана покрива наше потребе за грејање, односно производњу струје за Студентски дом „Иво Лола Рибар“. У том делу смо изузетно задовољни, јер смо на тај начин заокружили тај део енергетске ефикасности, у претходним годинама имали смо комплетну реконструкцију тог дома, али и Дома „Боса Милићевић“ - наводи директор Студентског центра, Ранко Чуљковић.

С друге стране у Дому „Боса Милићевић“ мењају се дотрајале електро-инсталације, радови би требало да буду окончани до краја месеца, односно до доласка већег броја студената, а средства за текуће одржавање обезбедио је Покрајински секретеријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

„У ресторану смо имали такође замену те дотрајале кухињске опреме близу пет милиона динара , такође је Министарство просвете обезбедило та средства и на тај начин смо тај годишњи програм заокружили.“

Конкурс за пријем бруцоша у студентски дом траје до петка, након чега ће бити отворена још два – за студенте старијих година, који ће моћи да аплицирају до краја октобра и у новембру за студенте мастер и докторских студија. Места у два дома, „Иво Лола Рибар“ и „Боса Милићевић“ има укупно 779, а из руководства Студентског центра очекују да се тренд раста интересовања настави, те да ће више од 600 кревета бити попуњено.

„Студенти већ полако пристижу, са данашњим даном имамо 182 студента, што је на нивоу претходних година. Ми смо прошле године имали 245 уписаних бруцоша и ове године се наставио тај тренд, јер отприлике неких двадесетак дневно се усељава у наше домове, тако да смо и са тим задовољни. У претходним годинама смо имали ту проблематику, јер је студената било много мање“

Цена смештаја и исхране остала је непромењена, „буджетски“ студенти три оборка у мензи плаћају 266, док је смештај 2790 динара месечно. Место у дому могу да добију и самофинансирајући студенти и то за 10.000 динара.

Остале вести из ове категорије