Магазин Дани

Здравство

Алергија на амброзију неће проћи, терапија је потребна што пре

Маријана Толимир | 19. септембар 2023. | 11:12 | Здравство

Алергија на амброзију неће проћи, терапија је потребна што пре

Како се топло лето одужило све до половине септембра, амброзија је наставила да емитује полен, па су тако и претходне седнице забележене високе концентрације у ваздуху. Процена је да око десет одсто популације има алергијску реакцију на ову коровску биљку, а како је важно да се што пре започне са терапијом, лекари саветују да се стручна помоћ потражи чим особа осети прве симптоме.

Сузење очију, секреција из носа, кијање у серијама, свраб ждрела и носа... сви ови симптоми уколико се јаве управо у овом периоду године могу да укажу на алергију на амброзију и то независно од узраста.

„Можда су прве године блажи симптоми и особа не препозна да је то неки велики проблем због чега се не јавља лекару. Међутим, уколико се то настави и наредне године углавно поацијенти одлазе код лекара, који ради тестирање и укључују се лекови, антихистаминици. То су таблетице које се пију једанпут, односно по процени и више пута дневно,“ објашњава др Елизабета Врана, пуломолог у Дому здравља Суботица.

Уколико то није довољно, онда се пацијенти даље упућују специјалисти,ОРЛ или пулмологу, будући да симпоми често могу да се прошире и да пацијент почне да кашње, отежано дише, има свирање у грудима, и да се буди у зору, даље прецизира наша саговорница.

„Дешава се да код неких пацијената алергија одмах почне са плућним тегобама, то је мањи број, најчешће почиње са горњим распираторним трактом и онда може да прерасте у алергијску астму,“ истиче др Врана.

Као и код свих алергија, па тако и на полен амброзије, уколико се не лечи на време, она може да се повећава по алергенима – то значи да можемо постати алергични још на нешто, други полен, прашину или нешто друго инхалаторно, а исто тако може да се шири по органима – од ринитиса до алергијске астме, због чега је веома важно на време започети терапију.

Остале вести из ове категорије