Магазин Дани

Хроника

Током викенда дислоцирано више од 1.000 миграната, пронађена и велика количина оружја

Санда Милеуснић Николић | 30. октобар 2023. | 11:23 | Хроника

Током викенда дислоцирано више од 1.000 миграната, пронађена и велика количина оружја

Након што су током ватреног сукоба две групе миграната у петак у Хоргошу три ирегуларна мигранта погинула, а један повређен, припадници Министарства унутрашњих послова су током викенда започели опсежну акцију. Шест особа је ухапшено, више од 1.000 миграната са подручја Суботице, Пирота, Кикинде и Сомбора је дислоцирано, пронађене су и велике количине оружја, а контролисани су и објекти који пружају услугу смештаја ирегуларним мигрантима. Министар унутрашњих послова, Братислав Гашић поручио је да за све починиоце кривичних дела Суботица од сада заборављени град.

У напуштеном објекту у ком се у петак догодила пуцњава и у ком је шесторица ухапшених пронађена, откривена је и аутоматска пушка и муниција, а претрагом терена нађена је још једна аутоматска пушка и 79 мигранта који су превезени у прихватне центре. Након тога уследила је велика акција под руководством помоћника директора полиције, генерала Дејана Луковића, у којој је откривено и дислоцирано 870 миграната са подручја Суботице, Пирота, Кикинде и Сомбора.

„Овом приликом пронађене су четири аутоматске пушке, четири пиштоља, одређена количина наркотичких средстава. Контролисано је 11.200 возила, 15.600 лица је легитимисано. Такође је у акцији је пронађено 28 мобилних телефона који ће бити предмет вештачења. Хоћу да поручим грађанима Србије, а посебно грађанима на територији Суботице, Пирота, Сомбора и Кикинде да се осећају безбрижно и сигурно, да ће припадници МУП-а дати све од себе да се ова ситуација разреши и да они живе што мирније и што сигурније“ – поручио је Луковић.

У овим акцијама учестује неколико стотина припадника Министарства унутрашњих послова - САЈ, Жандармерије, Интервентне јединице полиције, Антитерористичке групе Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, Управе граничне полиције, УКП, Управе за технику, као и подручних полицијских управа, са свом расположивом техником. Министар Гашић истакао је да ће припадници МУП-а учинити све да сваки грађанин буде безбедан.

„Ми одавде нећемо да се склонимо док и задњи починилац било ког кривичног дела, изазивање било каквих инцидената, не буде склоњен са територије Суботице, Кикинде, Сомбора. Суботица је за њих од ноћас заборављени град. А, у свим хостелима, хотелима, собама на дан, урадићемо прегледе и све оне који су имали сигурно уточиште у тим просторима, биће пронађени од стране Министарства унутрашњих послова“ - нагласио је министар.

Гашић је поручио таксистима да се не љуте због одузимања возила, јер су на неки начин саучесници у кријумчарењу миграната и навео да је постигнут договор са мађарским колегама.

„Са нашим мађарским колегама имамо један джентлменски договор, а то је да више преко ноћи не враћају испред капија мигранте које су ухватили на територији Мађарске, већ позову Министарство унутрашњих послова и ми извршимо прихват“ – навео је Гашић.

Током јучерашњег дана пронађено је још 157 миграната на подручју Суботице и Кикинде, 289 комада муниције различитог калибра, турски пасоши, делови униформе, те наркотици и лекови. У овој акцији полиција је извршила и контролу 43 објекта у којима се пружају услуге смештаја ирегуларним мигрантима.

фотографија: МУП

Остале вести из ове категорије