Магазин Дани

Туризам

Печење чварака и даље веома популарно

Маријана Толимир | 2. децембар 2023. | 10:11 | Туризам

Печење чварака и даље веома популарно

У оквиру 10. Фестивала зимских традиција на Палићу, снаге у печењу чварака одмерило је 18 екипа из Србије и Мађарске.

Међу такмичарима затичемо и Ладислава из Суботице, који чварке пече по рецепту који је добио од деде. На питање која је тајна добро печених чварака одговара да тајне – нема.

„Треба да се пази ватра и да се меша редовно да би се испекли како треба. Чварци се пеку два и по до три сата на финој лаганој ватри, јер ако је јака ватра, онда ће изгорети,“ вели овај такмичар.

Пре почетка такмичења, свим екипама је подељена сирова сланина, а такмичење у прављењу чварака управо се оргаизује с циљем како би се очувала традиција свињокоља и припреме производа за зиму, која је карактеристична за ове просторе, објашњава Чила Фонтањ, председница Удружења „Лудашпуста“ са Палића.

„Веома смо задовољни, јер се дружимо, ипак су то наши обичаји и традиција, време нас је добро послужило. Бавимо се очувањем традиција којима се други не баве, то је гастрономија, затим приче, веровања, сакупљамо и чувамо те наше обичаје,“ наводи организаторка.

Паралелно са такмичењем у печењу чварака, организиване је и вашар локалних производа и рукотворина, на ком су посетиоци имали прилику да пробају традиционалну храну и пиће, као и да пааре различите украсне предмете.

Остале вести из ове категорије