Магазин Дани

Хроника

Инцидент на Купу Србије у рвању – такмичара „Спартака“ претукли рвачи „Радничког“

Санда Милеуснић Николић | 21. фебруар 2024. | 08:59 | Хроника

Инцидент на Купу Србије у рвању – такмичара „Спартака“ претукли рвачи „Радничког“

Такмичење у рвању у оквиру Купа Србије, које је протекле суботе одржано у суботичкој Хали спортова пратио је инцидент, и то онај неспортски. Наиме, нашој редакцији обратио се отац малолетног такмичара, који је услед напада тројице других, пунолетних, такмичара задобио потрес мозга и друге повреде. Како тврди, спорна је била реакција организатора такмичења и Рвачког клуба „Спартак“, која је изостала, те момку након напада није одмах указана лекарска помоћ, нити су надлежни позвали полицију и о свему обавестили родитеље малолетног такмичара. Из руководства клуба с друге стране пак тврде да је све било по протоколима.

Отац рвача „Спартака“, Слободан Мијушковић, тврди да је његов малолетни син током суботњег такмичења претрпео озбиљне повреде, које су организатори такмичења покушали да заташкају. Седамнаестогодишњег такмичара су недуго након добијене борбе опколилла тројица рвача „Радничког“ из Београда. Један га је, након краће расправе, ударио шаком с леђа у главу, након чега су га, када је момак пао, одвукли од масе и шутирали ногама и шакама док није пао у несвест. Како наводи, када се освестио момку је речено да ништа не говори и да настави са такмичењем.

„Моје дете је било избезумљено, нико му више не прилази, не обраћа пажњу на њега, као да ништа није било. Није прошло пет минута, зове га тренер да настави борбу. Он онако очајан, изубијан, исцепан, крвав, каже људи видите ли какав сам, видите ли шта се дешава, где да се борим, не могу да се борим. Доделили су победу другом такмичару, јер моје дете није могло да настави борбу такав и поцепан и прљав и са хематомима, изубијан, значи све има црно на бело од доктора. Нико га није питао да ли треба код доктора, да ли му је добро или лоше“ – каже Слободан.

Полиција је позвана тек када је на лице места стигла породица нападнутог момка, а резигниран пропустом који се десио на такмичењу, отац тврди да га нико из клуба није обавестио о нападу, нити се распитивао о здравственом стању његовог сина. Момак је задржан у болници јер лекари сумњају на потрес мозга, а повређена су му ребра и кичма.

„Шта би било да је моје дете било у Београду, шта би онда било? Како бих га заштитио ја или неко други тамо који су са њим отишли, малолетно дете. Тројица пунолетних да нападну малолетно дете и да пређу преко тога у нашем граду, пред нашим људима, то није било негде напољу, већ пред 200, 300 људи.“

Из клуба сазнајемо да је након инцидента малолетном такмичару дат избор да ли жели да настави такмичење или не, да је након његовог потврдног одговора одлучено да момак настави даљу борбу у Купу Србије, те да се звање Хитне помоћи и полиције одложи за период након меча. У поступању не виде ништа спорно, кажу да су током организације такмичења поштована сва безбедносна правила, а како је такмичар имао 17 година и сам је позвао родитеље, тренери и управа нису сматрали да је потребно да их и они додатно обавештавају. Напомињу и да се туче дешавају и ван стручањаче, али да се такво понашање неће толерисати и да ће сви виновници бити санкционисати.

„То се десило у секунди између деце која су стара 17,18, 19 година. Дошло је до кошкања у борби. Наш рвач је победио рвача из „Радничког“, када је завршена борба неко је ту неком опсовао, ни наш рвач није остао дужан, али после извесног времена њих тројица рвача из „Радничког“ су напали са леђа нашег рвача. Није било ту никакве повреде озбиљне, заиста је брзо одреаговано и брзо су раздвојени момци, смирена је ситуација релативно брзо, није било никакне повреде. Он је сам обавестио родитеље, тако да нисмо имали разлог да и ми зовемо посебно његовог оца, он је дошао након кратког времена, појавио се у Хали спортова. Он је пред свима, и играчима и тренерима звао свог оца, тако да није било никаквих проблема“ – каже члан Рвачког клуба „Спартак“, Давор Штефанек.

На интернет презентацији Рвачког савеза Србије стоји да је малолетни такмичар „Спартак“дисквалификован у полуфиналном мечу, те да је дисквалификован и један рвач „Радничког“ из Београда.

Остале вести из ове категорије