Магазин Дани

Привреда

Захваљујући обуци, особе са инвалидитетом лакше до посла

Санда Милеуснић Николић | 28. фебруар 2024. | 11:15 | Привреда

Захваљујући обуци, особе са инвалидитетом лакше до посла

Основну информатичку обуку, која је у филијали Националне службе за запошљавање организована од децембра до фебруара, успешно је завршило десет особа са инвалидитетом. Полазницима су свечано уручени сертификати.

Полазници основне информатичке обуке за особе са инвалидитетом су током 92 часа, колико је трајала обука, савладали знања из области основа коришћења рачунара, интернета, обраде текста, табеларних калкулација и презентације. Међу десет незапослених лица, која су успешно завршила обуку је и Јасминка Кривић. Како каже, нада се да ће јој то помоћи да пронађе одговарајући посао.

„Доста сам успела да савладам, јесте да сам имала неко предзнање, али сам јако пуно научила овде и ја се надам да ће ми помоћи у проналажењу неког посла који је адекватан за моје године, за моје стање и да ће ми бити пуно лакше. Незапослена сам више од пола година“ – испричала је Јасминка.

Обуку су похађале особе са завршеном средњом школом и степеном инвалидности процена један, појашњава саветница за особе са инвалидитетом, Сузана Јамбор.

„Тај њихов степен инвалидности значи да су они запошљиви под основним условима, није потребно прилагођавање радног места, а веома је широка палета послодаваца који траже раднике управо из ове категорије. Што се тиче саме обуке, њима ће много значити, јер је повећала њихове вештине и знања и они сада у својим радним биографијама могу да додају да су оспособљени за рад на рачунару.“

Циљ обуке је био да лица са инвалидитетом буду конкурентнија на тржишту рада, истиче Сузана и додаје да постоји могућност организовања и специјалистичке информатичке обуке, уколико се укаже потреба, као и обуке за учење страних језика.

„Национална служба за запошљавање ће и даље бити уз њих, све до момента док се не запосле, да ли уз посредовање, да ли уз повезивање директно са послодавцима, уз још можда неке обуке, уз програме запошљавања. Очекујемо да се отворе програми запошљавања где стимулишемо послодавце да запошљавају лица управо из ове категорије незапослених. Надам се што скоријем њиховом запошљавању“ – поручила је Сузана.

Извођач обуке била је Агенција „Академија“ из Чачка, а часови су били организовани у просторијама Гимназије „Светозар Марковић“.

Остале вести из ове категорије