Магазин Дани

Здравство

Пролећни умор – како га превазићи?

Санела Симеуновић | 7. март 2024. | 12:40 | Здравство

Пролећни умор – како га превазићи?

Како бисмо лакше поднели нагле промене времена, те олакшали себи стање уколико имамо неке од симптома пролећног умора, стручњаци саветују да се пре свега прилагоди исхрана, а уз то и узима довољна количина течности. Такође, веома је важан и квалитетан сан.

Иако календарски још није стигло пролеће, одлике пролећног умора код појединаца већ су присутне, и то као последица температурних осцилација, и оних у влажности ваздуха и притиску. Све то представља захтев за тело да се прилагоди, објашњавају лекари, а како су осцилације у временским и климатским променама све израженије, често се јављају умор, вртоглавица, главобоља, пад расположења и други симптоми, као одговор тела. Посебно осетљиве групе људи су старији, и хронични болесници, поготово они са кардиоваскуларним проблемима, неуролошки и плућни болесници. Тим поводом проверили смо како Суботичани подносе промену времена, те да ли осећају неке од симптома пролећног умора.

-Осећам се добро, имам петоро унучади, морам да се осећам добро- каже једна од суграђанки.

Потребно је обогатити исхрану, узимати што више воћа и поврћа, који јачају имунитет и важни су због витамина и минерала у нашем телу, подсећају лекари. Витамин Ц је кључан за добар проток кисеоника кроз ћелије и ткива, где услед недостатка осећамо умор, такође витамин Д зна бити у оскудици у овом периоду, истиче др Нада Косић Бибић.

-Неки савет би био практично враћање на правилан режим исхране, који је кључан, да исхрану обогатимо са свежим воћем и поврћем, које ће ојачати наш имунитет. Кључна је и адекватна рехидрација, како бисмо се осећали јаче и снажније. Важан је и боравак на отвореном, те физичка активност-

У овом периоду често може доћи и до тога да се побркају симптоми, па се често анемија може помешати са пролећним умором.

- Због неадекватне исхране током зиме, у овом периоду врло често се јавља анемија. Њу треба препознати, она је различита од пролећног умора, иако су симптоми веома слични: умор, поспаност, чешће инфекције. У том смислу када се уради лабораторија, када траје умор важно је посумњати на анемију-

Како објашњава наша саговорница постепено увођење физичке активности и боравак напољу, као и одлазак на спавање односно опоравак организма током сна, су такође важне компоненте у адаптацији организма на климатске услове. Када је реч о суплементима, некада је то неопходно, али никако се не препоручује њихово узимање без претходне консултације са лекаром.

Остале вести из ове категорије