Магазин Дани

Туризам

150 милиона за развој руралног туризма

Силвиа Мартиновић | 11. март 2024. | 11:07 | Туризам

150 милиона за развој руралног туризма

Повећање туристичког промета унапређењем руралног туризма треба да допринесе равномернијем регионалном и локалном развоју, уз очување природне средине и локалне културе, традиције и обичаја – то је циљ нове уредбе која је представљена крајем фебруара у Покрајинској влади.

Уредбу о условима, начину доделе и коришћења средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма и угоститељства на територији Републике Србије представио је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, и државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

- Идеја је Министарства са којима смо ми сарађивали, са којима сарађујемо јер ево, могу да најавим ексклузивно да ћемо да направимо и неку промоцију у неколико градова у Војводини, наравно један од тих градова свакако ће бити Суботица. Ићи ћемо у Зрењанин, Сомбор, Апатин, Панчево, дакле све где имамо сеоска домаћинства које се баве туризмом. Идеја јесте да заједно, уз све оне мере које Покрајинска влада до сада одредила за помоћ туристичкој инфраструктури, и Републичко министрарство, односно Влада Републике Србије са по 2.900.000 динара помогне баш развоју сеоског туризма - каже Иванишевић

Како наш саговорник истиче, приметно је да су људи током и након светске пандемије више заинтересовани за сеоска домаћинства, за могућност одмора у руралним срединама.

- Идеја јесте управо да се те средине развијају, да се на тај начин чува и традиција, да људи остану на својим огњиштима, дакле да се развијају мала туристичка газдинства, у својим кућама да се запошљавају људи, тако да идеја јесте да за тих око 150 милиона што пре буде дистрибуирано, да дочекамо ребаланс републичког буджета и ребаланс покрајинског буджета, и да у наредном периоду, до краја ове године поновимо ту акцију и са наше стране, значи Покрајине и са стране Владе Републике Србије.

Уредбом о условима, начину доделе и коришћења средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма, бесповратно се додељује 150 милиона динара, максималана висина подстицаја по пројекту је 2,9 милиона динара уз обавезу сопственог учешћа у износу од 10 одсто укупне вредности инвестиције.

Остале вести из ове категорије