Магазин Дани

Политика

Пастор: Пуна подршка очувању идентитета Срба у Мађарској

Маријана Толимир | 19. март 2024. | 11:56 | Политика

Пастор: Пуна подршка очувању идентитета Срба у Мађарској

Заједничка сарадња Срба из Мађарске и Мађара из Србије која траје већ 15 година успешно се наставља, закључено је на састанку у седишту Савеза војвођанских Мађара на ком је новоизабрани председник др Балинт Пастор, угостио челнике Срба из Мађарске.

Веома добри односи између суседних земаља су довели до одличних односа не само између двеју влада већ и између српског и мађарског народа, а највеће бенефите тих односа уживају управо Срби у Мађарској и Мађари у Војводини, поручио је Пастор. Он је навео да је посета представника српског народа симболична, јер је сматрао да је веома битно да његови први гости откако је изабран за предсника странке буду управо челници Срба из Мађарске.

„Желимо да дамо пуну подршку за очување српског идентитета у Мађарској и за сва стремљења која они имају у очувању језика, идентитета, писма и свега оног што произилази из мањиског статуса. Разговарали смо о томе да ћемо сваке године имати заједничке седнице самоуправе Срба из Мађарске и нашег националног савета. У претходних петнаестак година је било неколико таквих седница, али већ годинама до тога није дошло. Мислим да је веома добро што скоро сваке године имамо седнице двеју влада, онда мислиом да је ово нешто најприродније,“

Како је оценио представник Срба у мађарском парламенту, Љубомир Алексов, иако званичан, састанак је протекао у пријатељском тону, у жељи и нади да ће се сарадња дуга 15 година коју су започели са Иштваном Пастором и наставити.

„Нама је драго што су Мађарска и Србија у тквим односима каквим јесу, највише користи имају Мађари у Србији и ми Срби у Мађарској. Разговарали смо о конкретним пројектима, као што је наш пројекат у Сегедину где се гради српска школа где имамо и потешкоћа око финансирања и изградња, али смо поменули и позитивне примере у сарадњи,“ рекао је Алексов.

Састанку су уз Алексова и Пастора, присуствовали и Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Арпад Фремонд, председник Мађарског национаог савета и Балинт Јухас, председник посланичке групе у покрајинском парламенту.

Остале вести из ове категорије