Магазин Дани

Здравство

Национални дан борбе против рака дојке – повратак скрининг програма

Санда Милеуснић Николић | 20. март 2024. | 11:07 | Здравство

Национални дан борбе против рака дојке – повратак скрининг програма

Карцином дојке најучесталије је малигно обољење у женској популацији, од њега у свету болује око 7 милиона жена, док сваких 50 секунди једна од њих изгуби битку. Наша земља се са стопом од 20,6 на 100.000 сврстала међу државе са високом стопом смртности, а према последњим подацима Регистра за рак из 2021.године у Србији је од карцинома дојке оболело скоро 4.500 жена. Ово је статистика са којој смо дочекали Национални дан борбе против рака дојке, који се симболично обележава првог дана пролећа. Стручњаци још једном истичу да је за излечење кључно постављање дијагнозе у најранијој фази болести, те наводе да се ускоро очекује поновно покретање скрининг програма.

Национални дан борбе против рака дојке обележава се протеклих 12 година, а то је прилика за подизање свести јавности о учесталости овог малигног обољења, превенцији, раном октривању и лечењу. Од четири жене које имају карцином, једна има рак дојке, а у ризику од обољевања је свака 12. жена у развијеним и свака 27. у неразвијеним земљама. Дијагнозу годишње добије више од два милиона жена. Управо је касна дијагноза узрок високе стопе смртности, у Србији се само код 30 одсто жена рак дојке открије док је мањи од 2цм.

„Један од важних фактора због ког се жене не јављају на превентивне прегледе је страх да ће нешто открити. Верујем да смо многим активностима, које радимо више од једну деценију и надајући се да врло скоро почети поново реализација националног организованог скрининга и у Суботици, успели разбити те заблуде код великог броја жена, зато што управо превентивни прегледи, скрининг прегледи који могу једну до три године раније открити минималне промене, које не дају никакве симптоме, буквално значе спасавање живота“ –поручила је начелница Центра за промоцију здравља и координаторка за скрининг, др Нада Косић Бибић.

У суботичкој Општој болници је током прошле године од рака дојке лечено 108 жена, од којих је свака пета млађа од 50 година. Искуство оболелих жена, чланица Удружења „Једна уз другу“ говори да је живот могућ уз третмане и терапије када се болест открије на време.

„Ми смо првенствено подршка, мост између медицине и самог пацијента и свих жена које треба да схвате и прихвате да је важно одазвати се скрининг програму који се, ево напокон, уводи и ми у томе учествујемо свим нашим препорукама и средствима да се то врати и да кажемо да прегледи не боле, да прегледи нису проблематична ситуација и да је боље видети оно што не желимо видети, али свака промена се може у одређено време и правовремено лечити“ – истакла је Габриела Агоштон из „Једна уз другу“.

Ризик обољевања од рака дојке значајно расте после навршене 40. године, упозоравају лекари и подсећају да од ове малигне болести могу да оболе и мушкарци. Због тога је неопходно радити самопреглед, ултразвучни преглед и мамографију, закључује др Верица Дроњак из Превентивног центра Дома здравља.

„Узимајући у обзир да је дојка орган који је доступан прегледу и дијагностици, а да је тако велика учесталост обољевања, јако је битна рана дијагноза, превентивни прегледи, како би се до дијагнозе дошло што пре и како би се започело лечење и како би сам исход болести био позитиван.“

Поводом Националног дана борбе против рака дојке у Суботици је организована трибина о превенцији и раном откривању на Отвореном универзитету, као и промотивна акција и превентивни прегледи у Црвеном крсту.

Остале вести из ове категорије