Магазин Дани

Здравство

Иновативни лекови за рак дојке доступни и код нас

Санда Милеуснић Николић | 21. март 2024. | 12:11 | Здравство

Иновативни лекови за рак дојке доступни и код нас

Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке одржана је трибина „Разговор о могућностима превенције и раног откривања рака дојке“ на којој је било речи о раној дијаностици, те могућностима савремене терапије. Како су учеснице поручиле, мамографија је златни стандард за рано откривање, те се ускоро очекује покретање скрининг програма, а у нашој земљи доступни су и иновативни лекови.

Карцином дојке је најчешћи малигни тумор код жена, а карактерише га висока стопа смртности, наводи начелница Одељења онкологије, др Драгица Штрбац Чизмаревић и додаје да прогноза болести зависи од два фактора – стадијума болести у ком се пацијенткиња јави и агресивности тумора. Искуства показују да се свега једна трећина жена јави у раном, а две трећине у одмаклом стадијуму болести, када је пре операције потребна и хемиотерапија и биолошка терапија.

„Уколико се рано открије, лечење је хирургија, евентуално радиотерапија и хормонска терапија, али заиста можемо рећи да је кључ излечења рано откривање, а превенција и утицај на могуће факторе ризика је јако битно да до карцинома дојке и не дође, јер ми не знамо прави узрок карцинома дојке. То није узрочно-последично као код ХПВ и рака грлића материце, већ код карцинома дојке ми можемо да се позовемо само на факторе ризика, на које је могуће утицати.“

Др Штрбац Чизмаревић наводи и да се старосна граница појаве карцинома дојке помера ка све млађим категоријама, па обољевају и жене у тридесетим годинама живота. Када је лечење у питању, у Србији постоје иновативни лекови, а новине попут биолошке, имунотерапије и таргет терапије од изузетног су значаја за рани карцином дојке.

„Тако да за рани карцином дојке, то значи за операбилни карцином дојке који треба после операције да прима неку терапију имамо све што има свуда и у свету, што многе европске државе немају. Немамо још све лекове за локално узнапредовали и метастатски облик карцинома дојке, али примена иновативних лекова у будућности, са организованим скринингом сигурно да ће значајно утицати на смањење смртности од карцинома дојке и омогућити да ова опака болест не буде смртоносна, него да се на овај начин, оваквим лечењем може превести у хронични ток, као све друге незаразне болести“ – закључила је др Штрбац Чизмаревић.

Мамографија представља златни стандард у дијагностици рака дојке, а организовани скрининг програм поново би требало да крене, каже радиолог др Ирена Сабо Војнић и подсећа да је Општа болница прошле године добила нови мамограф.

„Очекује се за врло кратко време да ће се поново одвијати, то су жене од 50 до 69 година старости, које заправо немају никакаве тегобе и које добијају позив и долазе на рендген одељење у Општу болницу Суботица.“

Док се мамографија ради од четрдесете године старости, на ултразвук дојки могу да дођу и млађе жене и то са упутом гинеколога или хирурга, додаје Сабо Војнић.

Остале вести из ове категорије