Магазин Дани

Привреда

На Економском факултету одржан први Сајам праксе и запошљавања

Санда Милеуснић Николић | 26. март 2024. | 12:10 | Привреда

На Економском факултету одржан први Сајам праксе и запошљавања

На Економском факултету у Суботици одржан је први Сајам праксе и запошљавања, који је окупио око 30 послодаваца. Сајам би требало да повеже компаније и студенте у циљу што бољег доношења каријерних одлука.

Иза организације првог Сајма праксе и запошљавања стајала је идеја приближавања привреди и ослушкивању потреба привреде, јер је за компаније од изузетног значаја да пронађу одговарајуће кадрове, појашњава декан Економског факултета, проф. др Небојша Гвозденовић. Он је додао и да му је драго што су се многобројне компаније из различитих сектора одазвале.

„Са друге стране за нас као факултет је битно да стално будемо у комуникацији, да знамо како да иновирамо наше студијске програме, како да их усмеримо, а оно што је најважније – сваки наш студент на мастер студијама и на четвртој години основних студија по новој акредитацији мора да прође стручну праксу, то се води као један предмет, скупља те ЕСПБ бодове и он без стручне праксе не може ни да заврши студије“ – истакао је декан.

За студенткињу треће године смера маркетинг, Тијану Перц, Сајам је одлична прилика да пронађе компанију у којој ће започети праксу, а потенцијално и запослење.

„Волела бих искрено да ако се сад деси пракса, да у четвртој години већ могу да кренем и да радим, тако да значајан је Сајам у сваком смислу, и што се тиче искуства и свега осталог“- рекла је Тијана.

На сајму су били представници бројних ИТ компанија, банака, осигуравајућих кућа, производног сектора, а већина је донела своје програме праксе у потрази за младим људима. Тако је и ИТ компанија „ХТЕЦ груп“ представила програм једномесечне праксе.

„Ми праксу организујемо тако што је сваком студенту додељен ментор у односу на технологију или домен који жели да истражује у сфери софтвер девелопмента и дигиталног пословања. Договоримо се шта је то шта он прави, буде код нас месец дана са свим правима и обавезама као редован запослени у нашем офису и након одрађене праксе и презентације, добија сертификат о завршеној пракси“ – наводи директор филијале, Бојан Ђурић.

Сајам праксе и запошљавања подржао је и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

„Ми данас говоримо о веома доброј стопи незапослености на територији АП Војводина, она је око девет одсто, али оно што нас више радује јесте да су компаније схватиле да морају оне да крену ка овим младим људима, да им понуде добре услове запошљавања и добре зараде, јер ови млади људи јесу будућност, они су ти који ће наследити и људе у тим компанијама и све остале“ – оценио је покрајински секретар, др Ненад Иванишевић.

Сајам праксе ће сутра бити одржан и на одељењу Економског факултета у Новом Саду, где се такође очекује око 30 послодаваца.

Остале вести из ове категорије