Магазин Дани

Пољопривреда

Сетва почела, после празника се очекује наставак радова

Санда Милеуснић Николић | 28. март 2024. | 10:44 | Пољопривреда

Сетва почела, после празника се очекује  наставак радова

У суботичком атару сетва је почела, прво је засејана шећерна репа, а током наредне седмице очекује се почетак сетвених радова и касно-јарих култура – кукуруза, сунцокрета и соје. Стручњаци предвиђају да ће ове године у атару бити више кукуруза него прошле године.

Шећерна репа засејана је на нешто више од 1.200 хектара, а након ускршњих празника пољопривредници ће наставити сетвене радове. Док је кукуруз прошле године заузимао свега 25.000 хектара, пројекције су да ће ове године површине бити у складу са вишегодишњим просеком, те да ће кукуруз бити засејан на 32.000, а сунцокрет на око 8.000 хектара.

„Очекује се да ће земљиште бити загрејано на температури када се може започети сетва и препорука је да се крене, не треба одлагати сетву, јер прогнозе су да у априлу не би требало да буде неких хладних таласа и уколико таква прогноза буде, значи од наредне недеље би већ требало кренути полако са сетвом кукуруза и сунцокрета“ – каже директор Пољопривредне стручне службе Суботица, Дамир Варга.

С друге стране, површине под сојом драстично су смањене, јер је њено гајење због климатских услова постало економски неисплативо, закључује Варга.

„Не очекује се да ће бити засејано више од 150 до 200 хектара соје, а раније је било око 1.100 до 1.200 хектара.“

Када су озими усеви у питању, саговорник напомиње да за сада добро изгледају.На уљаној репици почиње цветање, и то десетак дана раније него што је уобичајено. Код јечма је приметна појава полегања, па ће на тим парцелама принос бити нешто скромнији.

„У овом периоду прихрана је углавном обављена, али неки произвођачи су склони томе да раде фолијарне прихране, а савет је да се ништа не ради у овом периоду, с обзиром да нема довољно падавина. Било је свега тридесетак литара падавина у претходна два месеца, тако да ће резерве влаге из површинског слоја врло брзо бити исцрпљене, јер су усеви сада у фази интензивне потрошње воде.“

Иако су тренутно у добром стању, озимим усевима је у наредним данима потребно барем 25 до 30 литара падавина да би били обезбеђени влагом, закљујучује Варга и додаје да ће уколико падавине изостану настати проблем.

Остале вести из ове категорије