Магазин Дани

Политика

Дијаспора прва гласа на парламетарним изборима у Хрватској

Маријана Толимир | 16. април 2024. | 09:42 | Политика

Дијаспора прва гласа на парламетарним изборима у Хрватској

Избори за хрватски Сабор почели су данас у 7 сати у дипломатско-конзуларним представништвима те државе у целом свету. Дијаспора, која даје три посланичка места у хрватском парламенту, гласала је прва, у Србији на два места – у Амбасади Републике Хрватске и Генералном конзулату у Суботици. Од укупно осам листа у једанаестој изборној јединици у којој гласа дијаспора, на две су се нашли и Суботичани – др Томислав Стантић као носилац листе „Фокус-Република“ и Јасна Војнић испред ХДЗ-а, коју предводи Звонко Милас. Они су јутрос око 9 сати искористили своје бирачко право.

„Било ми ј е велико задовољство да гласам данас као и да се кандидујем на листи дијаспоре, пре свега из разлога јер мислим да је велика ствар за Хрвате у Србији и у Војводини да по први пут имају две листе на којима се налазе људи из различитих странака, али то не би требало да буде проблем. И с обзиром да је то веома ретка ситуација, мислим да је то један добар предзнак избора који су празник демократије. У том смислу бих волео да што више Хрвата изађе на ове изборе,“ поручио је Стантић.

„Оно што морам рећи да смо заиста задовољни као заједница и како са сваким изазовом изађемо на крај, а оно што јесте чињеница јесте да Хрватска не може без Србије, Србија не може без Хрватске и да ће наш глас у Сабору увек бити исти и да смо ми лојални грађани Републике Србије, да смо конструктувни и да ћемо доприносити где јесмо, и да ћемо бити на понос домицилној држави,“ истакла је Јасна Војнић.

Остале вести из ове категорије