Магазин Дани

Здравство

Хитну помоћ најчешће позивају хронични пацијенти

Санела Симеуновић | 19. април 2024. | 10:38 | Здравство

Хитну помоћ најчешће позивају хронични пацијенти

Најчешће тегобе због којих грађани позивају хитну помоћ су промене крвног притиска, док позиви због респираторних тегоба полако јењавају, кажу из Службе за хитну медицинску помоћ. Ипак савете лекара због осцилација временских услова треба пратити, а то посебно важи за особе са хроничним обољењима, подсећају стручњаци.

Број интервенција био је појачан пре саме промене временских услова, односно до среде, од када је ситуација нешто стабилнија, те сада број интервенциња за 24 часа износи око просечних 30, кажу из Службе за хитну медицинску помоћи. Иако је ситација нешто стабилнија, најчешће се јављају пацијенти са хроничним болестима.

-Најчешће због чега се излази су хронични пацијенти, пацијенти који имају тегоба и код којих долази до погоршања. Укључени су и пацијенти са кардиолошким проблемима, плућни болесници, они са метаболичким, неуролошким проблемима, шаролика слика пацијената. Током јучерашњег дана десила се и саобраћајна незгода у Чантавиру, где је интервенисало више екипа, пријављен је излазак на терен око 15 часова и имали смо три теже повређене особе које су збринуте у Општој болници Суботица- каже испред Службе за хитну медицинску помоћ Дома здравља, др Михаела Будимски Солдат.

Пред наглу промену времена број интервенција је увек виши, сада је ситуација мирнија, али ипак одређене мере треба поштовати.

-Често су нам позиви како да се понашају уколико дође до промене крвног притиска, што је и најчешћа тегоба због које зову. Сада јењавају респираторне тегобе, претежно су то кардиоваскуларне болести које су типичне за наше поднебље.

У амбуланти у дежурству јави се и преко 30 пацијената, углавном су то пацијенти који имају проблема од раније, хронични пацијенти или евентуално због високог крвног притиска.

Остале вести из ове категорије