Магазин Дани

Пољопривреда

Сетва при крају, остали још сунцокрет и соја

Санда Милеуснић Николић | 23. април 2024. | 10:22 | Пољопривреда

Сетва при крају, остали још сунцокрет и соја

Пролећна сетва је у суботичком атару већим делом окончана, кукуруз је посејан, а у наредном периоду произвођачи ће сејати још и сунцокрет и то на око 3.000 хектара, те соју на мањим површинама.

Кукуруз је ове године посејан на око 32.000 хектара, што је на вишегодишњем нивоу, док је од планираних површина под сојом и сунцокретом засејано нешто више од половине, кажу из Пољопривредне стручне службе. Сунцокрета ће укупно бити на 7.500 до 8.000, а соје на свега 120 хектара.

„Вероватно ће се сејати током ове недеље, или ће неки произвоиђачи још сачекати падавине, па после првомајских празника можда посејати нешто соје и сунцокрета. Није касно у сваком случају, тако да има времена да се тај посао оконча“ – наводи директор службе, Дамир Варга.

Временске прилике не погодују ни заштити од корова, додаје Варга – због сувог и хладног времена корови нису у пуној мери кренули, а такође је време неповољно за примену земљишних хербицида, као и хербицида после ницања. Са друге стране и кукуруз показује последице хладнијег таласа, па је савет произвођачима који већ нису урадили третирање да сачекају да кукуруз развије бар четири листа.

„Значи треба сачекати да се кукуруз опорави од овог хладног времена, јер се најављује за викенд и за први мај да ће температуре порасти. Била би велика грешка третирати сада кукуруз док је овако хладно време, могло би се десити да се науди тим биљкама, јер су оне већ под великим стресом, био је петак на суботу благи приземни мраз, кукуруз није страдао, али се види да нема кретања вегетације задњих седам дана.“

Када су озиме културе у питању, очекује се цветање пшенице, па је препорука да се након што пет до десет одсто исцвета уради заштита фунгицидима од фузаријума.

Остале вести из ове категорије