Магазин Дани

Спорт

„Олимпијски дан“ у ОШ „Свети Сава“

Санда Милеуснић Николић | 14. мај 2024. | 10:12 | Спорт

„Олимпијски дан“ у ОШ „Свети Сава“

У ОШ „Свети Сава“ одржан је „Олимпијски дан“ у ком су учествовали ученици шестих и седмих разреда. Ђаци су се такмичили у неколико спортских дисциплина, а све са циљем промоције олимпијских вредности.

Ученици су се на „Олимпијском дану“ представили екипно, по одељењима у спортовима попут атлетике, одбојке и фудбала. Предводила их је ученица седмог разреда, Дајана Башић Палковић, која је носила бакљу. Дајана атлетику тренира 11 година, тренутно је првакиња државе на 800 метара и сан јој је да једног дана и она оде на Олимпијаду.

„Имам велики циљ да једног дана и ја идем на Олимпијске игре и да можда једном праве за мене овакав дан. Те олимпијске вредности имају много велики значај зато што су спортисти веома храбри и није лако доћи до тог нивоа на ком су они и треба да их поштујемо“ – поручила је Дајана.

У сусрет Олимпијским играма у Паризу, Олимпијски комитет Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја започели су заједнички пројекат под називом „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“, а једна од активности у оквиру пројекта био је и „Олимпијски дан“.

„Те вредности су промовисане током претходних месец и по дана у оквиру редовне наставе ђака. Пројекат се реализује првенствено међу ђацима шестих и седмих разреда“ – појашњава директор ОШ „Свети Сава“, Мирослав Цицмил.

Праве олимпијске вредности су деци пренели и прослављени суботички спортисти, бивши олимпијсци, кошаркашица Елеонора Вилд и рвач Давор Штефанек.

„Драго ми је што имам прилику да промовишем тај олимпијски спортски дух, пријатељство, тимски рад, фер плеј који је битна ставка свих спортских дешавања“ – истакла је Елеонора.

„Ту смо за децу, да одговоримо на сва питања која имају и наравно ја имам ту привилегију да могу да им кажем и какав је осећај када освојиш ту медаљу. Моја порука за децу је да верују у своје снове, да их сањају, јер сам и ја као дете сањао да будем олимпијски шампион, светски шампион и своје снове см досањао“ - рекао је Штефанек.

У пројекту учествују 64 школе из Србије, а ОШ „Свети Сава“ једина је са територије Суботице.

Остале вести из ове категорије