Магазин Дани

Култура

„Ноћ музеја” у суботу 18.маја

Санела Симеуновић | 17. мај 2024. | 10:45 | Култура

„Ноћ музеја”  у суботу 18.маја

Манифестација „Ноћ музеја”, 19. по реду, одржаће се предстојећи викенд, односно 18.маја. Овогодишња манифестација одржаће се на 28 локација, од којих су неке и по први пут у програму.

У манифестацију су укључене добро познате локације Савремена Галерија, Градски музеј, Отворени универзитет, али и други попут Економског факултета, Удружења „Звуци срца”, Италијански културни центар, Фондација „Данило Киш” и друге. Програми се одржавају од 18 часова до поноћи и улаз је бесплатан за све посетиоце. Организатор манифестације је Градски музеј.

-Код нас у Музеју смо се исто припремили, а осим сталних поставки биће и једна нова која је јуче отворена, реч је о уметничкој колонији. И стара поставка „Историцизам у Суботици” коју смо уклопили у једну причу, причу о укидању трамвај пре 50 година- истиче испред Градског музеја Суботица, Олга Нинков.

Ове године у програм је укључен и спорт као област, тачније знамо да је Суботица ове године проглашен за међународни град спорта, истичу организатори.

-Дали смо сагласност да Планинарски клуб Спартак постави вештачку стену испред музеја, те ће сви заинтересовани моћи од 18 до 21 час да пробају стену. У међувремену вршиће се едукација ренесансних и средњовековних плесова у нашем дворишту.

Сама манифесатција реализује се у свету од 1997.године, а од 2005. и код нас у Србији, док је то у Суботици од 2008. подсетила је помоћница градоначелника за област образовања, социјалне и здравствене заштите, Хајналка Матин.

- У манифестацију "Ноћ музеја" се укључује све већи број установа, где поред галеријских установа, своје садржаје нуде и едукативне установе, пре свега средње школе и културни центри. Ове године у Суботици се „Ноћ музеја” одржава на 28 локација, а сврстана је међу највеће културне догађаје нашег града.

У Фондацији "Данило Киш" од 18 часова, биће представљени радови настали у оквиру креативне радионице сликања коју је организовала Фондација од марта до маја месеца. Такође, биће представљени и портрети Данила Киша.

Остале вести из ове категорије